Moscova cere returnarea vaccinurilor Sputnik livrate Slovaciei, după un scandal pe tema calității serului

Moscova cere returnarea vaccinurilor Sputnik livrate Slovaciei, după un scandal pe tema calității serului

Vaccinul rusesc cumpărat pe ascuns de fostul premier de la Bratislava a provocat nu doar demisia acestuia, ci și un scandal între oficialii slovaci și producătorii serului rusesc, scriu Reuters și Euronews.

Rusia a cerut Slovaciei joi să returneze sutele de mii de doze de vaccin Sputnik achiziționate, acuzând încălcarea contractului, după ce autoritatea de reglementare de la Bratislava și-a exprimat dubiile cu privire la calitatea serului.

În aceeași zi, ceva mai devreme, agenția de reglementare a madicamentelor, SUKL, precizase că loturile de vaccinuri primite din Rusia sunt diferite față de cele analizate de experții internaționali și de oficialii UE, scrie Reuters.

Slovacia a importat 200.000 de doze din vaccinul Sputnik luna trecută, devenind astfel a doua țară din UE care cumpără serul rusesc, după Ungaria, în ciuda faptului că acesta nu a primit încă autorizarea Agenției Europene a Medicamentului (EMA).

Autoritățile nu au început însă să și administreze vaccinul, iar ministerul sănătății a solicitat agenției de reglementare să facă mai întâi o analiză a acestuia.

Concluziile au fost neașteptate.

Agenția slovacă a spus că dozajul vaccinului primit diferă față de cel pe care EMA îl analizează la rândul ei, chiar în acest momente.

SUKL a spus de asemenea că dozele primite de Bratislava au caracteristici diferite față de cele folosite în studiile publicate în jurnalul medical The Lancet.

Dar Fondul Rusesc pentru Investiții Directe (RDIF), fondul suveran care este responbsabil pentru vânzarea vaccinului în străinătate, a negat aceste sugestii și le-a descris drept „fake news”.

RDIF a spus că agenția slovacă nu a testat vaccinul într-un laborator certificat și a spus că această practică a încălcat obligațiile din contract.

Mai mult, reprezentanții RDIF au acuzat „un act de sabotaj”.

„RDIF a trimis o scrisoare pe 6 aprilie 2021 în care a cerut returnarea vaccinurilor, din cauza încălcărilor multiple ale contractului, astfel ca acestea să fie folosite în alte țări”, a precizat o declarație oficială postată pe pagina de Twitter.

De partea cealaltă, oficialii slovaci au spus însă că nu au putut determina beneficiile și riscurile vaccinului Sputnik, din cuza datelor insuficiente transmise de Moscova cu privire la testele pre-clinice, clinice și a producției.

„O parte substanțială a datelor, aproximativ 80%, nu au fost furnizate, în ciuda solicitărilor repetate”, a precizat SUKL.

„Felicitări, idioților”, spune fostul premier

Vaccinul Sputnik a adus de la bun început probleme guvernului slovac.

Dozele au fost comandate de fostul premier Igor Matovič, care nu și-a informat însă partenerii de coaliție cu privire la această decizie.

Sosirea primelor doze a declanșat o criză majoră politică, iar Matovič s-a retras de la șefia guvernului și a preluat portofoliul finanțelor.

Fostul premier a spus că Slovacia a comandat de fapt 2 miloane de doze, dar deocamdată, singurul transport primit a fost cel cu 200.000 de doze.

Joi, Matovič se afla de fapt chiar la Moscova, unde discuta alte livrări de vaccinuri. De acolo, el i-a atacat pe oficialii slovaci care s-ar opune folosirii vaccinului Sputnik, scrie Euronews.

„Felicitări, idioților”, a scris Matovič pe Facebook, după care a adăugat că nu se va da bătut și va face, vineri, un nou anunț pe tema discuțiilor cu Moscova.

Libertatea