Moșmon – plantare și îngrijire. Cum se consumă fructele

Moșmon – plantare și îngrijire. Cum se consumă fructele

Ai auzit de arborele exotic numit moșmon? Este un pom fructifer din familia Roaceae și este originar din sud-estul chinei. Se mai numește și moșmon japonez, iar frunzele sale sunt verzi pe toată durata anului.

Despre moșmon 

Are trunchiul scurt și scoarța cenușie. Acest pom poate ajunge până la 5-10 metri.  Spre deosebire de alți pomi fructiferi, moșmonul înflorește la sfârșitul toamnei sau la începutul iernii, la fructele se coc la final de iarnă sau în primele săptămâni din primăvară. Fructele sunt micuțe, ovale și în formă de pară, de culoare gălbuie-portocalie, uneori roșiatică. Are miezul suculent și o aromă dulce acrișoară, ce seamănă puțin cu gutuia. Fiecare fruct conține 3-4 semințe mari.

Aceste fructe sunt folosite în medicina tradițională chineză pentru diferite afecțiuni și tulburări de tip digestiv, ori ca sirop pentru tratarea răcelii și tusei expectorante. 

Moșomonul se cultivă în Japonia de aproape 1000 de ani, însă a ajuns și în India sau Hawaii. Acum este răspândit și în Uruguay, Noua Zeelandă sau Argentina. 

Cultivarea unui moșmon este destul de ușoară, iar asta. Pentru că rezistă bine la frig și secetă. Moșmonii cresc cel mai bine într-un loc cald, însorit, dar adăpostit. Cu toate că este rezistent la ger și secetă, moșmonului nu îi priește vântul puternic și rece. El poate să trăiască între 30 și 50 de ani. 

Cum să plantezi un moșmon 

Trebuie să știi că moșmonul are nevoie de soluri afânate și permeabile. Trebuie să găsești un loc din grădina ta însorit, însă nu trebuie să îți faci prea multe griji pentru acest pom fructifer, pentru că el nu poate fi afectat de înghețuri sau temperaturi foarte scăzute.

Semințele de moșmon trebuie să stea două ierni în pământ înainte să germineze. Pentru a forța germinarea, poți lăsa semințele în apă caldă pentru o zi, apoi la frigider într-o pungă. Ar trebui să germineze cam în 2-3 luni.

Moșmonul, numit adesea și nuspui, trebuie să fie ferit de curenți și vânturi puternice. El nu se va dezvolta bine într-un loc cu umbră. 

Poți începe plantarea toamna, când este recomandat, însă o poți face primăvara, când pământul s-a dezghețat . Dacă ai un moșmon crescut în ghiveci, îl poți planta oricând în grădină. 

Moșmoane

La plantare, moșmonul are nevoie de o groapă mare. Nu este pretențios în ceea ce privește solul, așa că sigur se va potrivi la tine în grădină. 

Înainte de plantare, poți amesteca pământul cu îngrășământ natural. Se pune rădăcina de moșmon în groapă și se acoperă cu pământ. Dacă vrei să plantezi mai mulți pomi, trebuie să o faci la o distanță de 4 metri între rânduri. 

Înmulțirea se face prin semințe stratificate 15 luni. Ele se seamănă îl al doilea an prin altoire, care se face în despicătură sau sub coajă, în lunile martie-aprilie. 

Cum se îngrijește un moșmon

În ceea ce privește îngrijirea acestui pom, nu ar trebui să îți faci prea multe griji. El nu este sensibil și în general nu are probleme cu bolile sau dăunătorii. Poate fi atacat de rugină, caz în care va trebui să folosești produse speciale pentru a scăpa de asta.  Se pot aplica și tratamente preventive pentru fungi, care pot fi ecologice.

Pomii ajunși la maturitate nu au nevoie de tundere, însă va trebui să te ocupi de îndepărtarea crengilor uscate și rărirea lor.

Fructele se culeg după prima zăpadă. Ele trebuie să stea în copac până ajung la o culoare arămie. Dacă le culegi mai devreme, poți să le păstrezi în lăzi până ajung la maturitate. La câteva săptămâni de la recoltare, ele se vor înmuia. 

Beneficiile fructelor de moșmon

Moșmoanele pot fi consumate după ce s-au copt. Ele sunt foarte sănătos, conținând multe vitamine și minerale care ajută la reglarea tranzitului intestinal, ameliorează guta, reumatismul, tratează diareea și litiaza renală, potrivit studiilor. 

Fructele de moșmon ajută la tratarea constipației și elimină pietrele la vezică și la rinichi.

Această plantă ajută la reducerea abcesului oral, ameliorează balonarea, abcesul la nivelul gâtului, diminuează febra, ajută la sănătatea pielii a nervilor și tratează inflamațiile intestinale.

Moșmoanele sunt fructe care au o valoare calorică scăzută. Se estimează că o bucată ar putea avea aproximativ 40 de calorii.

Moșmoanele au o cantitate mare de vitamina B2, B1, C și A. Ele sunt, de asemenea, utilizate pentru proprietățile lor medicinale.

Conține tanin, proteine, acizi organici naturali și pectină cu o cantitate redusă de carbohidrați.

Mineralele precum fierul, calciul, magneziul și potasiul se găsesc, de asemenea, în fructele de mpșmon, care ajută la îmbunătățirea sistemului imunitar. Ajută la detoxifiere și hidratare, potrivit studiilor. 

Previne diferite tipuri de boli cardiovasculare

Fructele de moșmon se caracterizează prin conținut ridicat de fibre dietetice. Acest compus aduce numeroase beneficii organismului. În primul rând previne bolile legate de tulburări ale inimii și ale vaselor de sânge.

Este un aliment care ajută la slăbire

Moșmoanele sunt fructe care au o valoare calorică scăzută. Se estimează că o bucată poate avea aproximativ 40 de calorii. În plus, conținutul său în fibre solubile contribuie la faptul că este un aliment care trebuie să mestece cu o rată moderată. Acest lucru reduce senzația de foame. În plus, fibrele determină absorbția grăsimilor.

Este un aliat pentru combaterea constipației

Din nou, fibrele dietetice sau fibrele solubile joacă un rol important, deoarece sunt un laxativ natural care țin departe constipația și retenția de lichide. Acest compus scade timpul de tranzit intestinal și accelerează procesul de eliminare a toxinelor.

Moșmon

Are efect antioxidant

Aproape un sfert din compoziția moșmoanelor este formată din pectină. Este o componentă formată prin unirea multitudinii de zaharuri simple. Pectina este un absorbant intestinal care ajută la prevenirea apariției anumitor boli, îndeosebi, joacă un rol decisiv în scăderea nivelului de colesterol.

Ajută pielea și oasele

La fel ca alte fructe, moșoanele sunt bogate în vitamina C, o componentă necesară pentru dezvoltarea și repararea țesuturilor din orice parte a corpului, în plus, ajută organismul să stabilizeze nivelurile de fier, minerale necesare pentru producerea a proteinelor și a hemoglobinei.

Această vitamină este benefică pentru oase, piele și țesut conjunctiv. Consumul său este recomandat în special la femeile însărcinate, fumătoare și la persoanele aflate în proces de reabilitare sau care au suferit un anumit tip de inflamație la nivelul pielii.

Ajută la regenerarea țesutului celular

Moșmoanele sunt bogate în antioxidanți. Această substanță ajută la repararea țesutului celular protejându-l de acțiunea radicalilor liberi care provoacă daune ADN-ului și părților celulelor. Antioxidanții au, de asemenea, capacitatea de a încetini îmbătrânirea și de a preveni apariția problemelor cardiace, potrivit healthbenefits.

Ajută la prevenirea cancerului

Alte componente din aceste fructe sunt acizii grași esențiali. Diferite studii au arătat că acidul linoleic, prezent în compoziția frcutelor de moșmon, poate inhiba formarea și dezvoltarea cancerului, în special a cancerului de sân, piele, ficat și colon.

Sunt fructe benefice pentru diabetici

Moșmoanele au zaharuri naturale, dar în cantități puține, se estimează că aproximativ 7 grame pe porție, din acest motiv, este un aliment ideal pentru persoanele care suferă de diabet.

Cum se consumă fructele de moșmon

Fructele de moșmon trebuie să aibă o culoare maronie-roșcată atunci când sunt culese. Așa îți dai seama că sunt coapte. Totuși, poți să le păstrezi într-o lădiță de lemn preț de o săptămână sau două, pentru a fi complet coapte. 

Ele se pot consuma ca atare, decojite sau în diverse preparate. Poți face din moșmoane compot, dulceață, jeleuri sau siropuri. Poți să le folosești în diferite prăjituri, așa cum ai folosi gutui sau pere, pentru că gustul este asemănător.

O altă plantă interesantă este floarea cameleon, care își schimbă culoarea în fiecare zi.

Sursa foto: 123rf.com

Libertatea