NASA avertizează că Pământul se încinge într-un ritm „alarmant”

NASA avertizează că Pământul se încinge într-un ritm „alarmant”

Un studiu realizat de NASA în colaborare cu Administrația Națională Oceanică și Atmosferică (NOOA) arată că Pământul reține o cantitate de căldură fără precedent – de două ori mai multă decât în 2005 -, lucru care dezechilibrează energetic planeta, notează The Guardian.

Dezechilibrul energetic – dublat din 2005 până în 2019, conform raportului – reprezintă diferența dintre cantitatea de radiații solare captate de Pâmânt și cantitatea de radiație termică emanată de Pământ în spațiu.

„Planeta primește și stochează atât de multă energie, încât se încălzește în ritm lert”, a anunțat NASA într-un comunicat.

Cercetătorii avertozează că vor avea loc schimbări climatice drastice, dacă rata de încălzire nu va încetini.

De ce stochează Pământul radiațiile termice

Cercetătorii au descoperit dezechilibrul energetic după ce au coroborat datele despre schimbul termic oferit de sateliți cu cele despre temperatura apelor din oceanele planetei.

Apoi au descoperit și cauza dezechilibrului – de ce Pământul nu eliberează în spațiu energia termică în exces, stocând-o, în schimb: nivelul ridicat de emisii de gaze cu efect de seră nu permite radiațiilor termice să părăsească atmosfera, arată cercetătorii.

Radiația termică rămasă captivă provoacă topirea ghețarilor și a zăpezii și creșterea volumului vaporilor de apă, factori care amplifică încălzirea atmosferică.

Norman Loeb, autorul principal al studiului și cercetător al NASA, a precizat că studiul oferă doar o perspectivă limitată asupra relației cu schimbările climatice și că „nu este posibil să prezicem cu certitudine cum vor arăta următoarele decenii în ce privește echilibrul energetic al Pământului”.

Libertatea