Năsui anunță reînceperea plăților către firmele afectate de pandemie și acuză Guvernul Orban că a promis 500 de milioane de euro fără ca banii să existe

Năsui anunță reînceperea plăților către firmele afectate de pandemie și acuză Guvernul Orban că a promis 500 de milioane de euro fără ca banii să existe

Ministrul economiei, Claudiu Năsui, a anunțat că a mutat 209 milioane de euro de la Măsura 3 prin care se acordă granturi pentru investiții firmelor, care este blocată pentru moment, către Măsura 2, prin care statul oferă ajutor companiilor afectate de pandemia de COVID-19. Banii urmează să ajungă pentru aproximativ 4.500 de firme, după ce alte circa 4.500 de dosare au fost trimise deja la plată.

Claudiu Năsui a scris pe Facebook că a reînceput plățile la Măsura 2, după ce acestea au întârziat ca urmare a lipsei banilor și a aprobării cu întârziere a bugetului pe acest an.

De asemenea, separarea Ministerului Energiei de cel al Economiei a contribuit și ea la întârzieri, conform oficialului.

Scandalul de la Măsura 2

Prin Măsura 2, firmele puteau accesa maximum 150.000 de euro pentru capital de lucru, iar beneficiarii trebuiau să aducă 15% din suma solicitată. Măsura este menită să ajute firmele afectate de pandemie.

Criteriul de acordare a fost „primul venit, primul servit”. Din această cauză, fondurile s-au epuizat în doar 6 minute.

S-au înscris în total 22.000 de firme, dar banii alocați inițial, 350 de milioane de euro, ajungeau doar pentru aproximativ 4.500 de firme. Din cele 350 de milioane de euro, 265 proveneau din fonduri europene.

Din cauza scandalului creat, Guvernul Orban a aprobat în luna noiembrie o ordonanță prin care s-au alocat alte 500 de milioane de euro, astfel încât banii să ajungă pentru toate firmele înscrise care se încadrau în condiții.

Au fost sau n-au fost?

Năsui spune că cele 500 de milioane nu au existat, iar fondurile au fost deblocate abia în luna ianuarie de către noul ministru al investițiilor și proiectelor europene, Cristian Ghinea.

Pe 19.11.2020 a fost majorată suma alocată din fonduri europene cu încă 500 de milioane de euro (prin OUG 199/2020), la 765 de milioane de euro. Problema este că nu e suficient să avem un OUG care ne promite bani europeni, ci mai avem nevoie și de finanțarea propriu-zisă de la Uniunea Europeană. Finanțarea aceea vine printr-un contract de finanțare.

Claudiu Năsui:

Noua sursă de bani este programul european React-EU, mai spune Năsui.

Numai că acest program european nu este încă funcțional, astfel că va dura până ajung sumele, potrivit acestuia.

209 milioane de euro, mutate dintr-o parte în alta

Claudiu Năsui, ministrul economiei | Foto: Hepta

Pentru a demara plățile, Claudiu Năsui spune că a mutat 209 milioane de euro de la Măsura 3, prin care se acordă granturi pentru investiții firmelor, către Măsura 2. Banii urmează să ajungă pentru aproximativ 4.500 de firme, după ce alte circa 4.500 de dosare au fost trimise la plată.

Însă mai sunt necesari încă 291 de milioane de euro.

„Pentru a veni în sprijinul beneficiarilor, ieri am reușit să mutăm 209 milioane de euro de pe măsura 3 pe măsura 2 ca să putem face plăți. De ce 209 milioane? Pentru că atât reprezenta supracontractarea pentru întreaga schemă. Astfel vom ajunge cu plățile pe la ~9.000 RUE (numărul 9.000 din registru – n.r.). Rămân 291 milioane de euro de acoperit. Avem soluții și pentru ei. De asemenea, banii din măsura 3 rămân să fie finanțați din React-EU‟

Claudiu Năsui:

Astfel, ministerul ar urma să ajungă cu plățile pentru nouă
mii de firme din totalul de 22.000 înscrise.

Acuzații de fraude și afaceri imobiliare

Granturile pentru investiții de la Măsura 3 reprezintă un
alt scandal în care e implicat Ministerul Economiei.

În cadrul acestuia, firmele pot primi granturi de 200.000 de euro pentru investiții, programul totalizând 550 de milioane de euro.

Înscrierile au demarat în data de 3 decembrie și s-au închis
în 29 ianuarie, iar în total s-au înscris 27.736 de firme.

Libertatea a scris că există suspiciuni de fraude, unii antreprenori având acces dinainte la date interne. Este vorba de procentul de cofinanțare care făcea diferența între proiectele care primesc bani și cele care nu se califică.

Ministrul Claudiu Năsui a declarat că 68% din firmele câștigătoare la nivel național s-au înscris în ultimele două zile înainte de expirarea termenului final, iar peste 50% sunt achiziții imobiliare.

Acesta a depus și o plângere penală la Direcția Națională Anticorupție (DNA), în vreme ce premierul Florin Cîțu a trimis Corpul de Control la Ministerul Economiei.

Virgil Popescu spune că au existat bani

Fostul ministrul al economiei Virgil Popescu deține portofoliul Energiei în Cabinetul Câțu | Foto: Hepta

Contactat de Libertatea, Virgil Popescu – care a condus ministerul economiei înainte de Năsui și care acum este ministrul energiei – a spus că banii au existat în buget și că se puteau face plăți firmelor cu contracte semnate.

Surse politice din cadrul PNL acuză însă că „prin mutarea
banilor de la Măsura 3 la Măsura 2 se dorește blocarea Măsurii 3‟.

Năsui a anunțat recent că vrea ca programul de granturi pentru investiții (Măsura 3 – n.r.), să fie reluat de la zero, fără componenta de imobiliare.

Contactat de Libertatea, Ionuț Tudorică – purtătorul de cuvânt al Ministerului Economiei – a respins acuzațiile. El a prezentat o captură din contractul de finanțare nerambursabilă, iar acesta este în valoare de 1,286 miliarde de lei, adică 265 milioane de euro.

„În cererea originală de finanțare, suma din fonduri europene nerambursabile aprobată a fost de 1,286 miliarde de lei. Asta însemna 265 de milioane de euro. A urmat OUG 199/2020, care a urcat din pix finanțarea la 765 milioane de euro, fără niciun contract de finanțare cu UE în spate”, a punctat purtătorul de cuvânt.

Libertatea