Nicuşor Dan scapă de acuzaţiile de incompatibilitate şi conflict de interese. Edilul mai este acuzat de abuz în serviciu

Nicuşor Dan scapă de acuzaţiile de incompatibilitate şi conflict de interese. Edilul mai este acuzat de abuz în serviciu

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a scăpat de acuzaţiile de incompatibilitate şi conflict de interese, după ce Curtea de Apel Bucureşti a admis anularea raportului Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), prin care acesta fost acuzat de incompatibilitate, conflict de interese și abuz în serviciu. Edilul rămâne cu acuzaţia de abuz în serviciu, informează Agerpres.

Instanţa nu a fost de acord cu cererea lui Nicuşor Dan de anulare a părţii din raport, trimis de ANI la Parchetul General, care se referă la infracţiunile de abuz în serviciu şi folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane.

„Admite excepţia tardivităţii formulării cererii adiţionale şi constată decăzut reclamantul din dreptul de a invoca noi motive de nelegalitate. Admite excepţia inadmisibilităţii exercitării controlului de legalitate asupra dispoziţiei din raportul de evaluare prin care a fost sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Respinge cererea de anulare cu privire la acest aspect ca inadmisibilă. Admite în parte cererea formulată de reclamantul Nicuşor Daniel Dan în contradictoriu cu pârâta Agenţia Naţională de Integritate. Anulează în parte raportul de evaluare nr.58231/G/II/23.12.2022 sub aspectul constatării existenţei stării de incompatibilitate şi conflictului de interese. Cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare”, se arată în decizia instanţei, care nu este definitivă.

Nicuşor Dan a fost prezent joi în sala de judecată, el susţinându-şi cauza în faţa judecătorilor.

Primarul general a susţinut, într-o postare pe Facebook, că “imaginea municipalităţii a fost afectată”. “Instituțiile de control trebuie să controleze, dar să fie echilibrate în evaluări. Faptul că o instituție a statului a spus că primarul Bucureștiului e incompatibil și în conflict de interese e o chestiune pe care partenerii externi ai Municipalității o iau foarte în serios”, a transmis Nicuşor Dan.

La mijlocul lunii februarie, Nicușor Dan a fost acuzat de incompatibilitate, conflict de interese și abuz în serviciu, iar ANI a sesizat Parchetul și Prefectura.

ANI a sesizat Parchetul General „cu privire la existența indiciilor” legate de săvârșirea de către Nicușor Dan a infracțiunii de abuz în serviciu și de folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane. În acest caz, ANI a menţionat că o amendă contravențională primită de edilul general a fost achitată de Primăria Municipiului București.

Libertatea