Noi fragmente dintr-o dronă „similară celor folosite de armata rusă”, găsită în apropiere de Plauru. Iohannis anunță că a vorbit cu șeful NATO

Noi fragmente dintr-o dronă „similară celor folosite de armata rusă”, găsită în apropiere de Plauru. Iohannis anunță că a vorbit cu șeful NATO

Militari din Forțele Navale Române au descoperit sâmbătă fragmente noi dintr-o altă dronă prăbușită pe teritoriul României, a anunțat MApN, într-un comunicat. La scurt timp, președintele Iohannis a reacționat pe rețeaua de socializare X (fosta Twitter) afirmând că „este o încălcare absolut inacceptabilă a spațiului aerian suveran al României!” și că a vorbit și cu secretarul general al NATO, care și-a exprimat solidaritatea.

Potrivit MApN, militarii au făcut astăzi misiuni de cercetare în zona localității Plauru după ce au fost sesizați de autoritățile locale că în acea zonă există noi fragmente de dronă.

Zona a fost securizată, potrivit MApN.

„În urma executării cercetării în teren, au fost descoperite fragmente dintr-o dronă similară celor folosite de armata rusă. Zona a fost securizată de militari, iar elementele descoperite vor fi ridicate pentru analiză și expertizare tehnică”, anunță MApN, într-un comunicat.

Bucăți care „pot fi dintr-o dronă rusească”, au fost găsite marți, 5 septembrie, tot în zona localității Plauru.

Despre aceste noi fragmente găsite azi, purtătorul de cuvânt al MApN a spus că bucățile au fost găsite într-o altă locație, ceea ce înseamnă că pot proveni dintr-o altă dronă.

„O altă locație decât cea indentificată în cursul zilei de marți, cel mai probabil este vorba despre o altă dronă, pentru că distanța între cele două zone este destul de mare”, a declarat Constantin Spînu, purtătorul de cuvânt al MApN, în direct la Digi24.

„Forțele MApN rămân în continuare în alertă și vor continua cercetările în zonele aflate în proximitatea locațiilor unde forțele ruse execută atacuri asupra infrastructurii portuare ucrainene de la Dunăre. De asemenea, MApN rămâne în contact permanent cu structurile aliate, care sunt informate în timp real”, a menționat MApN, într-un comunicat.

Iohhanis: „O încălcare absolut innaceptabilă a spațiului aerian suveran al României!”

Față de acest eveniment a reacționat și președintele Klaus Iohannis, pe contul oficial de Twitter, care a spus că reprezintă „o încălcare absolut inacceptabilă a spaţiului aerian suveran al României, stat aliat NATO, cu riscuri reale la adresa securităţii cetăţenilor români din zonă”.

„Condamn cu fermitate acest incident provocat de atacurile ruseşti la porturile ucrainene de la Dunăre. Aceste atacuri, profund nejustificate, încalcă normele de drept internaţional, fiind crime de război”, subliniază şeful statului.

În acest context, Iohannis anunță că a avut în cursul zilei de sâmbătă o convorbire telefonică cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în cadrul căreia l-a informat „cu privire la noile evoluţii”.

„Acesta a reafirmat solidaritatea deplină cu România şi a reasigurat că Alianţa Nord-Atlantică şi aliaţii sunt pe deplin alături de România, aşa cum a fost dovedit, de exemplu, şi de recenta decizie a SUA de a spori prezenţa sa în România cu avioane F-16 în cadrul misiunii de Poliţie Aeriană din ţara noastră”, a spus Iohannis.

Libertatea