Număr-record de migranți sosiți sâmbătă în Marea Britanie, în ciuda eforturilor guvernului lui Sunak de a limita acest fenomen care a explodat în ultimii ani

Număr-record de migranți sosiți sâmbătă în Marea Britanie, în ciuda eforturilor guvernului lui Sunak de a limita acest fenomen care a explodat în ultimii ani

Autoritățile britanice au anunțat sâmbătă, 2 septembrie, sosirea în țară a 872 de migranți care au traversat Canalul Mânecii cu ambarcațiuni mici, un record de la începutul acestui an, relatează Euronews.

În ciuda vremii favorabile, autoritățile franceze au anunțat, la rândul lor, că 54 de migranți au fost salvați în strâmtoarea Pas-de-Calais și au fost duși în portul Boulogne-sur-Mer, după ce au raportat o defecțiune la motorul ambarcațiunii lor.

Aceste cifre ridică la 21.000 numărul total al persoanelor care au ajuns în Regatul Unit prin Canalul Mânecii de la începutul acestui an și până în prezent.

Bilanțul sugerează o ușoară scădere a ritmului de sosire a migranților în Regatul Unit, în comparație cu cele peste 45.000 de sosiri detectate anul trecut, potrivit guvernului de la Londra.

Vara rămâne perioada în care se înregistrează cele mai multe traversări periculoase ale mării, iar în august 2023 s-a înregistrat un record lunar, cu peste 5.300 de oameni veniți pe aproximativ o sută de mici ambarcațiuni.

Subiectul este unul sensibil pentru guvernul conservator al premierului britanic Rishi Sunak.

Cabinetul acestuia a făcut din lupta împotriva imigrației ilegale una dintre prioritățile guvernării.

Cu toate acestea, în pofida unei legislații mai dure, care interzice în prezent migranților sosiți ilegal pe teritoriul britanic să ceară azil, guvernul se străduiește să limiteze acest fenomen care a explodat în ultimii ani și s-a soldat cu numeroase decese pe mare.

Guvernul lui Sunak intenționează, de asemenea, să expulzeze migranții în țările lor de origine sau în alte teritorii, cum ar fi Rwanda – o propunere blocată în prezent de instanțele de judecată.

Foto: Profimedia Images

Libertatea