O altă față a crizei COVID din India: în zonele rurale, oamenii luptă singuri cu virusul, fără medici și spitale

O altă față a crizei COVID din India: în zonele rurale, oamenii luptă singuri cu virusul, fără medici și spitale

Al doilea val care a lovit India a devastat marile orașe, unde spitalele au rămas fără oxigen și fără medicamente. Situația este însă și mai gravă în zonele rurale, unde medicii și spitalele sunt aproape inexistente, astfel că localnicii sunt de multe ori fără ajutor în lupta cu virusul, relatează CNN, într-un reportaj.

În îndepărtatul sat indian Chogath, aflat în vestul Indiei, trăiesc aproximativ 7.400 de persoane. Singurul lor ajutor pentru a lupta cu COVID este un farmacist, Jeetsu, care le oferă medicamente.

La începutul acestei săptămâni, bărbatul anunța că sunt 500 până la 600 de cazuri în sat. Nu există însă nici măcar un medic, iar cel mai apropiat oraș se află la o distanță de o oră cu mașina.

Sunt clinici în alte orașe mai apropiate, dar, aici, nu există paturi ori provizii.

Odată cu apariția cazurilor (de Covid, n.n) și a deceselor, Jeetu a preluat rolul de medic voluntar, folosindu-și experiența de farmacist pentru a obține oxigen și a prescrie rețete.

Nu este nimeni aici niciun centru de sănătate, nici un medic, nici o asistentă medicală. Nu există facilități în acest sat. Așa că, am abordat problema așa cum am considerat de cuviință.

Jeetu, un farmacist dintr-un sat indian:

Nevoiți să călătorească în încercarea de a găsi ajutor

Criza este resimţită peste tot în India: din capitala, New Delhi, până în cele mai mici sate și orașe. În ultima lună, milioane de oameni din această ţară au fost infectaţi cu COVID, iar în bilanţul transmis zilnic de autorităţi s-au regăsit mii de decese.

Cu aproape 23 de milioane de cazuri confirmate, de la începutul pandemiei, India este a doua țară cel mai afectată după Statele Unite, conform datelor Universității Johns Hopkins.

În satul Chogath, absența ajutorului medical îi obligă pe sătenii disperați să călătorească în orașele din jur, în speranța că li se va putea asigura un pat de spital.

Dinesh Makwana, un localnic din Chogath, a declarat pentru CNN că a încercat să-l ducă pe tatăl său, confirmat pozitiv cu Covid, în patru spitale diferite din orașele vecine ale Gujarat, însă, toate erau pline. Astfel că, nu a avut altă variantă decât să-l aducă pe tatăl său, diagnosticat ca fiind un caz grav, înapoi acasă.

Dinesh Makwana, un localnic din Chogath (foto captură video CNN)

Localnicul a mărturisit că a fost şocat de al doilea val de COVID. „Întregul sat este șocat, toată lumea s-a temut”, a spus el, completând că îi cunoaște pe mulți dintre sătenii care au murit de Covid. “M-am speriat, am crezut că tatăl meu va muri”, a mai spus Dinesh.

Farmacistul Jeetu a reuşit să îi ofere lui Dinesh niște medicamente pentru stabilizarea stării tatălui său. Însă, necazurile familiei nu s-au terminat. Sora și mama lui Dinesh sunt acum infectate și ele cu COVID.

În timp ce Dinesh vorbea cu reoporterii CNN, mama lui se lupta să respire, în timp ce stătea întinsă pe verandă, cu imagini cu zeități hindi care stăteau deasupra ei pe perete.

“Sunt îngrijorat de familia mea”, a spus Jivraj, tatăl lui Dinesh. “Dacă voi muri, familia se va destrăma în bucăți. Sunt îngrijorat de soția mea, dar nu mă tem de moarte”.

“Nimeni nu vine și nu pleacă de aici”

Girjashankar, un localnic din Chogath, în vârstă de 70 de ani, a ajutat la incinerarea oamenilor care au murit de COVID. El umple tractoarele cu lemne tăiate de pe câmp și îl aduce înapoi în sat, pentru pregătirea morților și a incinerărilor care vor urma. De obicei, aproximativ 30 de oameni mureau pe an, însă, numai în ultima lună a incinerat 90 de cadavre, potrivit lui Girjashankar.

Girjashankar, un localnic din Chogath ajută la incinerarea oamenilor (foto captura video CNN)

Unii experți și membri ai comitetului guvernamental au sugerat că al doilea val s-ar putea apropia de un vârf, ceea ce înseamnă o posibilă recesiune a cazurilor zilnice. Dar, de obicei, decesele au apărut după o creștere a cazurilor, ceea ce înseamnă că mortalitatea ridicată va continua pe tot parcursul lunii.

Guvernul premierului Narendra Modi s-a grăbit să răspundă crizei, trimițând rezerve de oxigen în diferite state și distribuind ajutoare externe care au început să sosească la sfârșitul lunii aprilie.

Însă lipsa aprovizionării înseamnă că o mare parte din ajutor se îndreaptă către orașele cele mai dens populate, cu cele mai multe cazuri, lăsând sate precum Chogath să se bazeze pe ele însele, pe măsură ce virusul le intră în gospodării.

“Nu există ajutor guvernamental în sat, nici un medic, nici o modalitate de a veni și de a pleca (la spitale mai mari)” , a spus Girjashankar.

“Nimeni nu vine și nu pleacă de aici, nu există niciun fel de angajați guvernamentali”. Jeetu, farmacistul, s-a declarat “foarte supărat” din cauza lipsei accesului la îngrijire și lipsa ajutorului din partea autorităților. “Dar ce se poate face?”, a adăugat el.

“Nu avem soluții, oamenii de aici sunt săraci”. Între timp, sătenii nu au de ales decât să aștepte ajutor și să se roage pentru vindecare. “Toți oamenii din sat se temeau”, a spus Dinesh. “În cele 15 sau 20 de zile s-a întâmplat acest lucru, nimeni nu a ieșit din casă. Oamenii s-au speriat.”

Libertatea