O femeie din SUA a murit de COVID, după ce a primit un transplant de plămâni de la un donator infectat

O femeie din SUA a murit de COVID, după ce a primit un transplant de plămâni de la un donator infectat

O femeie din Michigan, SUA, a murit în toamnă, după ce a contractat COVID, la două luni după ce a primit un transplant de plămâni de la un donator care era infectat cu virusul, în ciuda faptului că nu a prezentat semne de boală, iar rezultatul testului pentru coronavirus a fost negativ, potrivit NBS News, citată de Știrile Protv.

Un chirurg care a participat la operație și a atins plămânii donatorului infectat cu COVID s-a îmbolnăvit la rândul lui, dar s-a vindecat.

Experți medicali de la Universitatea din Michigan spun că ar putea fi primul caz în care noul coronavirus a fost transmis printr-un transplant de organe, dintre aproape 40.000 de transplanturi efectuate în SUA în 2020.

Cazul morții femeii a condus la apeluri pentru testarea mai amănunțită în cazul transplanturilor pulmonare, cu probe prelevate din adâncul plămânilor donatorilor, pe lângă cele obișnuite colectate din nas și gât.

În niciun caz nu am fi folosit plămânii dacă am fi avut un rezultat pozitiv al testului pentru COVID. Toate testele pe care le putem face pentru depistarea bolii le-am făcut.


Dr. Daniel Kaul, directorul serviciului pentru boli infecţioase legate de transplanturi, din cadrul Universităţii din Michigan:

Plămânii fuseseră recoltați de la o femeie care a suferit leziuni cerebrale severe într-un accident de mașină și au ajuns la o femeie cu boli pulmonare obstructive cronice la Spitalul Universitar din Ann Arbor. Ambele au fost testate negativ pentru COVID, în urma probelor colectate din nas și gât.

Cu toate astea, la trei zile după operație, pacienta care a primit transplantul de plămâni a făcut febră, i-a scăzut tensiunea și a avut probleme de respirație. Analizele medicale au arătat o infecție a plămânilor, iar atunci când medicii au testat-o pentru COVID-19, rezultatele au fost pozitive.

În acel moment, medicii au decis să testeze și o mostră de lichid prelevată din plămâni înaintea transplantului. Rezultatele au confirmat că donatoarea era infectată cu noul coronavirus.

Starea pacientei care a primit plămânii de la donatoarea infectată s-a înrăutățit, iar medicii nu au mai putut face nimic pentru a o salva. Ea a murit la 61 de zile după transplant.

Înainte de acest incident, nu era clar dacă virusul putea fi transmis prin transplanturi de organe. Deși nu este surprinzător faptul că SARS-CoV-2 poate fi transmis prin transplantul de plămâni, nu se știe dacă și alte organe afectate de COVID-19, de exemplu, inimile, ficatul și rinichii, pot transmite virusul.

Libertatea