O primărie a investit 40.000  de euro pentru a face 40 de teste PCR

O primărie a investit 40.000 de euro pentru a face 40 de teste PCR

Dorin Alexandrescu, primarul din Dorohoi, județul Botoșani, a explicat de ce un aparat PCR mobil nou zace nefolosit în subsolul spitalului municipal, spunând că s-a făcut un număr de teste cu el, înainte de a ajunge în magazie. Numărul este de 40.

Spitalul Municipal Dorohoi a achiziționat în campania electorală un PCR de testare COVID în valoare de 40.000 de euro, care stă nefolosit. Asta s-a întâmplat după ce spitalul a descoperit că este un gen de aparat dedicat nu analizelor făcute într-un flux continuu, de laborator, ci la patul bolnavului sau la intrarea în spital. Dar randamentul, de viteză și de precizie, al testelor antigen este mult mai mare, astfel încât investiția s-a dovedit greu de folosit. 

După ce presa a dezvăluit contextul, primarul de Dorohoi, Dorin Alexandrescu, a spus că a cumpărat aparatul PCR la un preț bun, spunând că, de pildă, compania energetică OMV Petrom a achiziționat 10 aparate asemănătoare cu 1,2 milioane de euro!

Primarul Alexandrescu mai susține că „Spitalul Municipal Dorohoi a obținut autorizația de funcționare nr. 104/10.12.2020 aferentă diagnosticului molecular și că a efectuat 40 de teste SARS Cov-2”. Ceea ce înseamnă că primăria a investit 1.000 de euro pentru fiecare test PCR.

 Cum arată integral poziția primarului pe Dorohoinews.ro: 

„Pentru buna clarificare și înțelegere a neconcordanțelor apărute în presă cu privire la achiziționarea echipamentelor medicale necesare investigațiilor la pacienții ce pot fi suspecți de Covid-19, mă simt obligat să fac următoarele precizări:

– În urma adresei primite de la Spitalul Municipal Dorohoi, din data de 28.04.2020, se solicita să analizăm posibilitatea includerii în lista de dotare a laboratorului de analize a echipamentelor medicale pentru identificarea virusului SARS Cov-2 și a anticorpilor IgM și IgG, motivate de contextul pandemiei.

– Primăria Municipiului Dorohoi, având în derulare proiectul ,,Extindere și modernizare Ambulator Integrat din cadrul Spitalului Municipal Dorohoi, finanțat prin P.O.R. 2014 – 2020, a început demersurile pentru achiziționarea și furnizarea echipamentelor solicitate.

– În luna septembrie 2020 au fost achiziționate aparatele, iar sursele prin care au fost achitate s­-au compus din fonduri externe 98% și diferența de 2% din bugetul local. S-au achiziționat:

1) Sistem automat POCT de diagnostic molecular (RT-PCR) – 38.680 euro

2) Sistem automat imunologie  – 19.240 euro

3) Agitator tuburi – 360 euro.

Achizițiile au fost făcute cu respectarea dispozițiilor legale. Pe site-urile de specialitate, prețul unui aparat RT-PCR iPonatic variază între 30.000 – 60.000 de dolari în funcție de cantitatea solicitată.

Doresc să mai precizez faptul că, în luna martie 2020, în plină pandemie, Crucea Roșie Română cu suportul financiar oferit de OMV Petrom a achiziționat 10 echipamente RT-PCR iPonatic și 300 de kit-uri la un cost total de 1,2 milioane euro, rezultând un preț de achiziție per aparat cu mult peste valoarea achiziționată de Primăria Municipiului Dorohoi.

Precizăm ca operaționalizarea, asigurarea condițiilor de funcționare și exploatarea aparatului este strict sarcina utilizatorului. Spitalul Municipal Dorohoi a informat Primăria Municipiului Dorohoi că a obținut Autorizația de funcționare nr. 104/10.12.2020 aferentă diagnosticului molecular, a efectuat 40 de teste SARS Cov-2 și aproximativ 1000 de teste cu analizorul de imunologie”.

Libertatea