Odată sau o dată. Când și cum le folosim corect

Odată sau o dată. Când și cum le folosim corect

Una dintre cele mai frecvente greșeli de scriere din limba română este omonimia dintre “o dată” și “odată”. Vezi când și cum le folosim corect. Care sunt regulile pentru a scrie “odată” sau “o dată”.

“Odată” sau “o dată” sunt greșeli des întâlnite în scriere. Vezi când se scrie legat și când se scrie separat. Care sunt diferențele de sens.

“Odată” sau “o dată”. Când și cum le folosim corect

Structura “o dată” poate avea două valori în funcție de gen. Astfel, “un” pentru genul masculin și neutru singular și “o” pentru genul feminin.

Numeralul “un” și “o” se deosebește de articolele “un” și “o” prin faptul că numeralul se poate număra și astfel pot fi puse întrebări precum: “câți?”, “câte?” sau “cât?”.

Vom scrie “odată” într-un singur cuvânt atunci când acest cuvânt este adverb și exprimă un moment în timp nedeterminat, oarecare.

“Odată” scris într-un singur cuvânt are ca sinonime cuvintele: “cândva”, “odinioară”, “într-o bună zi”, “îndată”, “imediat”, “brusc”.

Adverbul “odată” poate fi identificat și prin întrebări precum “când?”, “cum?”.

Important de reținut, vom scrie “o dată” în două cazuri:

Atunci când e substantiv și are înțelesul de zi. Exemplu: “O dată importantă este 1 iunie”. Atunci când e numeral adverbial al cărui șir îl putem continua. Exemplu: “O dată nu a fost suficient și nici de două ori”.

Exemple când se scrie “odată”

“A fost odată un moș și o babă”. “Ce frumos era odată”. “Vei fi și tu odată un băiat mare”. (când? Cu acțiunea în viitor și sensul de la un moment dat. “Strigăm amândoi odată”. (amândoi în același timp, are sensul de concomitent).

Exemple când se scrie “o dată”

“Mai mergem o dată și gata”. “Mai citesc o dată lecția și apoi ies afară”. “Strigăm amândoi o dată”. (strigăm o singură dată, nu de două ori sau de mai multe ori).

Libertatea