Oligarhul pro-rus Ilan Șor a părăsit Israelul. „Identificarea zborului şi destinaţia sunt necunoscute”, spune șeful Interpol din Republica Moldova

Oligarhul pro-rus Ilan Șor a părăsit Israelul. „Identificarea zborului şi destinaţia sunt necunoscute”, spune șeful Interpol din Republica Moldova

Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în Republica Moldova în dosarul „furtului miliardului”, a plecat din Israel în urmă cu câteva zile, a confirmat Viorel Ţentiu, şeful biroului Interpol de la Chișinău, relatează TVR Moldova și agenția Reuters, citată de News.ro.

Oligarul pro-rus de originie israeliană a plecat din Israel la bordul unui avion privat.

„Dacă la ziua de ieri (miercuri – n.r.), din informaţiile operative ştiam că el a părăsit Israelul şi a plecat într-o direcţie necunoscută. Şi tot aseară am aflat că se vorbea că a plecat prin Turcia. Noi aseară avem oficial din Turcia că el nu are nicio intrare din 2015. Azi dimineaţă (joi – n.r.), autorităţile din Israel, oficial ne-au confirmat că într-adevăr dânsul a ieşit pe data de 6 noiembrie din Israel, după masă, dar zborul şi direcţia sunt necunoscute pentru autorităţile din Israel”, a declarat viorel Ţentiu pentru TVR Moldova.

Săptămânalul Ziarul de Gardă din Republica Moldova a relatat joi, citând „surse din cadrul organelor de drept” că Ilan Șor a ajuns la Moscova, zburând cu avionul miliardarului rus Roman Abramovici, care a decolat luni seară de la Tel Aviv.

De asemenea, presa de peste Prut a relatat că la Mosocova urmează să ajungă și fostul președinte prorus Igor Dodon, iar acolo se află deja deputații socialiști Adrian Albu şi Bogdan Ţârdea. Albu a precizat că a mers în capitala rusă ca să participe la o reuniune a Comunității Statelor Independente.

Autoritățile din Republica Moldova nu au confirmarea că Ilan Șor se află la Mosocova.

„Federaţia Rusă este stat membru Interpol şi secretariatul general de la Lyon va fi solicitat de către Republica Moldova ca să intervină în cazul în care va fi nevoie. La data de 6, toate statele membre Interpol au fost solicitate, în cazul în care cetăţeanul Şor va fi pe teritoriul acestor state, să fie întreprinse măsuri pentru reţinere şi arestul acestuia conform solicitării Republicii Moldova”, a mai spus şeful biroului Interpol din Republica Moldova.

Ilan Șor a fost condamnat în luna aprilie, în lipsă, la 15 ani de închisoare, pentru fraudă bancară. El a fugit din Republica Moldova în 2019 și a fost dat în urmărire internațională. Republica Moldova a solicitat de la multe ori, fără succes, Israelului extrădarea lui Șor.

Foto: Facebook Ilan Șor

Libertatea