Orașul cu cea mai lungă carantină din lume relaxează restricțiile după vaccinarea a peste 70% din locuitori

Orașul cu cea mai lungă carantină din lume relaxează restricțiile după vaccinarea a peste 70% din locuitori

Locuitorii orașului australian Melbourne se pregătesc să scape de o parte dintre restricții, după 262 de zile petrecute în carantină. Oficialii australieni au anunțat duminică renunțarea la unele măsuri, în condițiile în care în cursul acestei săptămâni va fi atins pragul de vaccinare completă anti-COVID a 70% din populație, relatează Reuters, potrivit G4 Media.

Cu cele aproape nouă luni de carantină, Melbourne este orașul cu cea mai lungă perioadă de lockdown din lume, depășind recordul stabilit de capitala argentiniană, Buenos Aires, de 234 de zile.

Din martie 2020 și până vineri, când va intra în vigoare relaxarea restricțiilor, locuitorii din Melbourne au trecut, în total, prin șase episoade de carantină din cauza pandemiei de COVID-19.

Ridicarea măsurilor restrictive are loc în contextul în care în statul Victoria, a cărui capitală este Melbourne, se înregistrează o creștere a numărului de infectări. Vaccinarea cu schema completă a aproape trei sferturi dintre locuitori permite însă relaxarea.

Printre măsurile anunțate pentru această săptămână se numără redeschiderea sectorului ospitalității. Totuși, localurile nu vor funcționa încă la capacitate maximă.

Autoritățile mai pregătesc o nouă etapă de relaxare, care va include redeschiderea multor magazine, pentru momentul în care se va atinge ținta de vaccinare a 80% din populație, estimată în jurul datei de 5 noiembrie.

Statul Victoria a înregistrat duminică 1.838 de noi cazuri COVID și șapte decese. În același timp, statul vecin New South Wales, care a ieşit săptămâna trecută dintr-un lockdown de 100 de zile, a anunțat 301 cazuri şi 10 morți.

Australia a renunțat la strategia „zero COVID”, care s-a dovedit eficientă pentru o perioadă limitată, și a ales acum o altă abordare, cea de a conviețui cu virusul, imposibil de înlăturat complet în condițiile răspândirii variantei Delta.

Aproape 68% dintre australieni au fost vaccinați complet anti-COVID.

De la începutul pandemiei, în Australia au fost confirmate puțin peste 143.000 de cazuri și 1.530 de decese.

Foto: EPA

Libertatea