Patru persoane care toamna trecută au aruncat în aer mai multe bancomate, trimise în judecată. Cum operau acestea

Patru persoane care toamna trecută au aruncat în aer mai multe bancomate, trimise în judecată. Cum operau acestea

Suspecții de furt calificat și distrugere au folosit materiale și substanțe explozibile pentru a detona trei ATM-uri de pe raza județelor Galați și Vrancea.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Galaţi a trimis în judecată, pe 17 februarie, patru persoane suspectate că au comis mai multe furturi din bancomate prin detonarea acestora folosind materiale și substanţe explozibile.

Cei patru bărbați sunt acuzați de constituire a unui grup infracţional organizat, nerespectare a regimului materiilor explozive în formă continuată, distrugere în formă continuată și instigare la conducere a unui autovehicul pe drumurile publice cu număr fals de înmatriculare în formă continuată.

La acestea se adaugă și punerea în circulaţie a unui autovehicul pe drumurile publice cu număr fals de înmatriculare în formă continuată, încredinţare spre conducere pe drumurile publice a unui autovehicul fără permis de conducere în formă continuată, instigare la conducere pe drumurile publice a unui autovehicul fără permis de conducere în formă continuată şi furt calificat în formă continuată.

O primă încercare, într-o comună din Galați

Totul a început pe 11 septembrie 2020, când poliţiştii IPJ Galaţi s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că, în noaptea de 10/11.09.2020, patru persoane neidentificate, având măşti pe faţă pentru disimularea fizionomiei, au pătruns prin efracţie în curtea unei agenţii bancare de pe raza localităţii Lieşti, judeţul Galaţi, unde au scos din folosinţă sistemul de supraveghere video și au forţat fanta de eliberare a bancnotelor ATM-ului, în care au introdus materii explozive.

120.000 de lei – „scorul” primei lovituri reușite

Din motive independente de voinţa hoților, materiile explozive nu au detonat, astfel că ATM-ul nu a eliberat sertarele de păstrare a bancnotelor, iar cei patru tineri au părăsit locul faptei. Nu s-au descurajat, iar după patru zile au încercat din nou să arunce în aer un ATM și au reușit.

”La data de 15.09.2020, lucrători de poliţie din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Galaţi s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că, în noaptea de 14/15.09.2020 un număr de patru persoane neidentificate, având aplicate măşti pentru disimularea fizionomiei s-au deplasat la o altă agenţie bancară de pe raza localităţii Tuluceşti, judeţul Galaţi, unde după scoaterea din folosinţă a sistemului de supraveghere video, au forţat fanta de eliberare a bancnotelor ATM-ului, în care au introdus materii explozive pe care le-au detonat”, au stabilit anchetatorii.

În urma exploziei produse, ATM-ul băncii a fost degradat substanţial, astfel că au devenit accesibile sertarele destinate păstrării bancnotelor, acestea fiind eliberate în sediul profesional.

Ca să fure banii, o parte din autorii faptelor au pătruns în interiorul sediului profesional al agenţiei, de unde au preluat bancnotele eliberate în urma deflagraţiei, prejudiciul cauzat fiind de aproximativ 120.000 de lei.

Prinşi cu focuri de armă

În noaptea de 02/03.10.2020, membrii grupului infracţional organizat s-au deplasat la un alt ATM de pe raza comunei Păuneşti, judeţul Vrancea, au introdus materiale explozive în fanta acestuia, dar deflagraţia produsă nu a avut efectul scontat, astfel că dispozitivul electronic nu a eliberat suma de bani.

În noaptea de 21 spre 22 octombrie 2020, în jurul orei 03,10, procurorii DIICOT Galaţi, împreună cu poliţiştii Direcţiei Operaţiuni Speciale, i-au prins în flagrant pe cei patru tineri, care introduseseră materiale explozive în fanta unui bancomat din localitatea Vulturu, judeţul Vrancea, pe care intenţionau să îl detoneze, în scopul sustragerii sumelor de banilor aflate în interiorul acestuia.

Pe parcursul intervenţiei, poliţiştii au folosit armamentul din dotare, cu muniţie neletală (bile de cauciuc) pentru somaţie, întrucât hoții au încercat să fugă de la faţa locului, cu un autoturism. Au fost blocaţi chiar la locul faptei și reținuți. Pe 15 februarie, Tribunalul Galați a prelungit arestarea preventivă a celor patru suspecți de constituire a unui grup infracțional organizat, furt calificat și distrugere.

Libertatea