Peste 30 de milioane de oameni sunt „la un pas de foamete” din cauza crizei COVID, a conflictelor armate și a schimbărilor climatice, avertizează ONU

Peste 30 de milioane de oameni sunt „la un pas de foamete” din cauza crizei COVID, a conflictelor armate și a schimbărilor climatice, avertizează ONU

Pandemia de coronavirus, criza climatică și conflictele armate contribuie la creșterea „alarmantă” a foametei la nivel global, a avertizat Organizația Națiunilor Unite (ONU), potrivit The Guardian. Un raport recent al ONU arată că foamea acută va afecta, probabil, peste 20 de țări, în următoarele câteva luni.

Populația din Yemen și din Sudanul de Sud suferă deja de foame, potrivit unui raport privind cele mai afectate regiuni unde foametea este acută, document publicat de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie și Agricultură (FAO) și Programul Alimentar Mondial al ONU (WFP).

Potrivit raportului, se estimează că 34 de milioane de oameni sunt „la un pas de foamete”.

Cauza: conflictele armate, șocurile climatice și pandemia de Covid. În unele zone, fenomenul e agravat de invaziile de lăcuste venite din deșert.

„Amploarea suferinței este alarmantă”, a declarat directorul general al FAO, Qu Dongyu. „Toți suntem obligați să acționăm acum și să acționăm rapid pentru a salva vieți, pentru a proteja mijloacele de trai și pentru a preveni o situația încă și mai gravă”.

Nordul Nigeriei, Yemen și Sudanul de Sud ocupă prima poziție pe lista locurilor care se confruntă cu niveluri „catastrofale” de foamete, spun agențiile.

Africa este cel mai grav afectată de lipsa de alimente, dar există puncte fiebinți ale foametei și în alte regiuni, precum Afganistan, Siria, Liban, Haiti și Caraibe.

„În multe regiuni, sezonul de plantare tocmai a început sau este pe cale să înceapă”, a spus Qu Dongyu. „Suntem contra cronometru și trebuie să nu lăsăm să scape această ocazie de a proteja, stabiliza și chiar crește producția locală de alimente”.

„Este o catastrofă care se desfășoară în fața ochilor noștri”, a afirmat și directorul executiv al Programul Alimentar Mondial al ONU, David Beasley.

La începutul acestei luni, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie și Agricultură (FAO) și Programul Alimentar Mondial al ONU (WFP) au solicitat 5,5 miliarde de dolari pentru a evita foametea, prin asistență alimentară umanitară.

FOTO: EPA

Libertatea