Pește-lună uriaș, prins în largul Africii de Nord. „Am încercat să-l punem pe cântarul de o tonă, dar a fost prea greu”

Pește-lună uriaș, prins în largul Africii de Nord. „Am încercat să-l punem pe cântarul de o tonă, dar a fost prea greu”

Pescarii din Ceuta, un teritoriu spaniol care se învecinează cu Marocul, au descoperit, la începutul lunii octombrie, un pește mamut încurcat în plasele lor. Este vorba despre un pește-lună oceanic, care cântărea, au estimat ei, în jur de două tone, informează Live Science, citată de HotNews.ro.

După ce peștele uriaș a fost ridicat pe punte, echipa l-a măsurat și a determinat că are o lungime de 3,2 metri și o lățime de 2,5 m.

„Am încercat să îl punem pe cântarul de 1.000 de kilograme, dar a fost prea greu”, a declarat pentru Reuters biologul marin Enrique Ostale.

Biologii marini au apreciat în urma calculelor făcute că peștele-lună capturat are o greutate de 2.000 de kilograme.

După ce l-a măsurat, a făcut fotografii și a prelevat probe ADN, echipajul a eliberat înapoi în mare peștele. Acesta a dispărut imediat în adâncuri.

Peștele-lună populează toate oceanele şi trăiește la adâncimi variabile între 50 şi 400 de metri, hrănindu-se cu alţi peşti şi cu nevertebrate.

Acest peşte dispune de o structură anatomică unică – sângele cald, pompat dinspre inimă, încălzeşte sângele rece care vine dinspre suprafaţa branhiilor.

Faptul că are sângele cald îi conferă peştelui lună un avantaj important faţă de pradă şi de alte specii rivale de prădători din adâncuri – are o viteză mai mare de deplasare şi de reacţie, o vedere mai bună şi o mai bună funcţionare a creierului, precum şi abilitatea de a suporta mai bine efectele expunerii la frig a organelor vitale.

Peștele-lună oceanic, aparține genului Mola, specie amenințată cu dispariția.

FOTO: Captură youtube

Libertatea