Pfizer a actualizat datele de păstrare a vaccinului său anti-COVID. Cât timp poate fi ținut serul la temperaturi mai ridicate

Pfizer a actualizat datele de păstrare a vaccinului său anti-COVID. Cât timp poate fi ținut serul la temperaturi mai ridicate

Pfizer și BioNTech au transmis noi coordonate legate de stocarea vaccinului anti-COVID produs în colaborare. Conform celui mai recent studiu întreprins de cele două companii, serul își menține proprietățile și dacă e păstrat la temperaturi mai ridicate, scrie Mediafax, care citează Financial Times.

Datele prezentate vineri de Pfizer și BioNTech autorităţilor de reglementare din SUA arată că dozele de vaccin pot fi păstrate la temperaturile normale ale unui congelator medical, de la -15 grade Celsius la -25 de grade Celsius, timp de până la două săptămâni.

Asta după ce, anterior, condițiile de depozitare anunțate de cele două companii erau de -60… -80 de grade Celsius

„Noile reguli de depozitare ar putea facilita distribuirea vaccinului nostru în farmacii şi ar permite o mai mare flexibilitate în centrele de vaccinare”, a comentat Ugur Sahin, director executiv şi cofondator al BioNTech, cu sediul în Mainz, Germania.

Vaccinul produs de BioNTech/Pfizer a fost primul care a obţinut aprobarea de utilizare, anul trecut, în Mare Britanie, SUA și Uniunea Europeană, însă condițiile de stocare și de transport au îngreunat procesul de livrare.

Asta în timp ce vaccinul produs de Moderna, bazat pe tehnologie similară cu ARN messenger, poate fi păstrat la temperaturi normale, la frigider, timp de 30 de zile.

Pfizer şi BioNTech au mai anunţat lansarea unui studiu pentru a determina eficacitatea şi siguranţa vaccinului la femeile însărcinate sănătoase, grup care a fost exclus din primul studiu clinic major.

Libertatea