Pfizer anunță că vaccinul său anti-COVID este eficient împotriva tulpinii sud-africane

Pfizer anunță că vaccinul său anti-COVID este eficient împotriva tulpinii sud-africane

Pfizer și partenerul său german, compania BioNTech, au anunţat joi că vaccinul lor anti-COVID-19 are o eficacitate foarte ridicată împotriva variantei sud-africane a noului coronavirus, potrivit concluziilor unor studii clinice realizate în Africa de Sud, informează AFP, citată de Agerpres.

Rezultatele cercetării arată că niciun caz de COVID-19 nu a fost observat în Africa de Sud la persoanele vaccinate în cadrul unui studiu clinic de fază 3, unde participanţii au fost monitorizați pentru o perioadă de până la şase luni după administrarea celei de-a doua doze.

800 de participanţi au fost recrutaţi, nouă cazuri de COVID-19 au fost observate, toate din grupul placebo, fapt care indică o eficacitate a vaccinului de 100%

Reprezentanţii alianţei Pfizer-BioNTech:

De asemenea, Ugur Sahin, CEO-ul şi cofondatorul companiei BioNTech a precizat că este vorba despre “primele rezultate de tip clinic care arată că un vaccin poate să protejeze eficient împotriva variantelor aflate în prezent în circulaţie, un factor esenţial pentru a atinge imunitatea de grup şi pentru a pune capăt acestei pandemii pentru populaţia mondială.

Din totalul celor 46.307 de participanţi la studiile clinice de fază 3 desfăşurate în mai multe ţări, s-a demonstrat că vaccinul Pfizer-BioNTech are o eficacitate generală de 91,3%.

Din cele 927 de cazuri simptomatice de COVID-19 detectate în cadrul studiului, 850 de cazuri au vizat pacienţi din grupul placebo şi 77 de cazuri s-au aflat în grupul vaccinat.

Varianta B.1.351 a fost identificată pentru prima dată la mijlocul lunii decembrie în Africa de Sud, iar până în prezent a fost depistată în aproape 50 de ţări, inclusiv în România.

Potrivit OMS, tulpina sud-africană este mai contagioasă decât coronavirusul, la fel ca și tulpina britanică. Nu există însă date care să indice faptul că ar provoca mai multe cazuri grave decât celelalte mutații ale virusului.

Libertatea