Pfizer anunță că vaccinul său este 100% eficient la copiii cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani

Pfizer anunță că vaccinul său este 100% eficient la copiii cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani

Compania Pfizer a anunțat miercuri că vaccinul său anti-Covid a avut o eficacitate de 100% la copiii de 12-15 ani, demonstrată în cadrul unui studiu la care au participat 2.260 de voluntari din această categorie de vârstă, conform Daily Mail.

În cadrul studiului de fază 3 au fost înregistrate 18 cazuri de infectare cu Covid la grupul placebo și nici unul la grupul vaccinat, mai arată sursa citată.

Studiul derulat de Pfizer nu a fost încă publicat, dar sistemele imune ale copiilor au răspuns foarte bine la vaccin și au produs niveluri ridicate de anticorpi, mai spune compania. Efectele secundare sunt aceleași ca și la adulți: durere, febră, frisoane și oboseală, în special după a doua doză.

Participanții la studiu vor fi monitorizați timp de doi ani, pentru mai multe informații privind protecția pe termen lung a vaccinului.

Vor să înceapă campania de vaccinare înainte de noul an școlar

Pfizer și partenerul său german, compania BioNTech, intenționează să solicite autorităților americane și europene de reglementare în domeniul medicamentelor să poată utiliza vaccinul pentru categorii de vârstă începând cu 12 ani. Șeful Pfizer, Albert Bourla, a declarat că speră ca vaccinarea pe această grupă de vârstă să debuteze înainte de începutul anului școlar următor, în SUA.

Majoritatea vaccinurilor anti-Covid lansate până acum în întreaga lume sunt destinate adulților, care prezintă un risc mai mare de infectare cu coronavirus. Vaccinul Pfizer este autorizat pentrtu a fi folosit la persoanele cu vârsta peste 16 ani. Dar, vaccinarea copiilor de toate vârstele este esențială pentru oprirea pandemiei, mai notează sursa citată.

Și celelalte companii fac studii pe copii

Pfizer nu este însă singura companie care încearcă să scadă limita de vârstă pentru administrarea vaccinului său. În perioada următoare, sunt așteptate rezultatele unui studiu privind vaccinul Moderna, pe tinerii cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani. Autoritățile sanitare americane au permis deja ambelor companii să înceapă studii și la grupe de vârstă mai mici, între 6 luni și 11 ani. De asemenea, AstraZeneca a început luna trecută un studiu în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 6 și 17 ani în Marea Britanie. Johnson & Johnson derulează și ea propriile studii, în timp ce în China, compania Sinovac a anunțat că vaccinul său este eficient la copiii de până la 3 ani.

Semnele de întrebare rămân însă în ceea ce privește dozajul. Pfizer le-a administrat copiilor cu vârsta de 12 ani și peste același dozaj ca la adulți. Pentru grupele de vârstă mai mici, testează diferite dozaje. Până acum, nu este clar când vor aproba SUA administrarea vaccinului începând cu vârsta de 12 ani.

O altă întrebare este legată de cantități. Nu se știe când vor fi suficiente doze pentru a trece la vaccinarea copiilor. Copiii reprezintă aproximativ 13% din cazurile de Covid înregistrate în SUA. Potrivit statisticilor, 268 au murit din cauza Covid iar 13.500 au ajuns la spital.

Caleb Chung, un copil de 13 ani, s-a oferit voluntar după ce tatăl său, medic pediatru la Universitatea Duke, i-a prezentat opțiunea. Nu știe dacă a primit vaccinul sau un placebo. ”De obicei sunt acasă, fac școală online și nu pot face prea multe pentru a lupta contra virusului. Să particip la studiu este tot ce pot face ca să ajut”, a spus el. Tatăl său, dr. Richard Chung, a spus că este mândru de fiul său și de toți ceilalți copii care se oferă voluntari.

”Avem nevoie de copii pentru a face aceste teste. Adulții nu pot face asta pentru ei”, a spus dr. Chung.

Libertatea