Planul de lockdown al Finlandei, declarat neconstituțional: „Soluția interzicerii circulației este disproporționată”

Planul de lockdown al Finlandei, declarat neconstituțional: „Soluția interzicerii circulației este disproporționată”

Decizia anunțată miercuri vine după ce săptămâna trecută, executivul a propus introducerea unor restricții dure în cinci oraşe, inclusiv în capitala Helsinki. Oamenii nu ar mai fi putut ieşi din casă decât din motive stricte, scopul propunerii fiind oprirea înmulţirii infectărilor cu coronavirus şi a spitalizărilor, scrie site-ul finlandez de știri Yle.fi.

Comisia parlamentară pentru Constituționalitate a anunțat miercuri că planul guvernului de la Helsinki pentru impunerea unui lockdown în cinci orașe ale țării este neconstituțional.

Șefa guvernului, Sanna Marin, a anunțat imediat că proiectul legislativ, care avea sprijinul coaliției majoritare, va fi retras.

Marin a subliniat însă că situația pandemiei rămâne gravă și că toate contactele apropiate trebuie evitate.

Planul de lockdown al Finlandei, declarat neconstituțional: „Soluția interzicerii circulației este disproporționată”
Numărul de cazuri de infectare a crescut începând cu luna februarie în Finlanda Sursa: Worldometers

Ea i-a sfătuit pe finlandezi să își petreacă Paștele doar cu persoanele apropiate și să evite călătoriile care nu sunt necesare.

Comisia parlamentară, care trebuie să aprobe toate legile, a subliniat că restricțiile impuse de autorități trebuie să fie precise și să vizeze exact presupusele surse de infectare, spre exemplu petrecerile și reuniunile private, deplasarea în grup sau cumpărăturile.

Comisia a indicat faptul că interdicțiile din proiectul de lege al guvernului sunt însă interpretabile. De aceea, în practică, ar fi imposibil de prevăzut ce anume este interzis și ce este permisibil.

„Soluția principală a guvernului privind interzicerea circulației este complet disproporționată și nu poate fi considerată necesară, în cadrul Constituției”, a declarat președintele comisiei, Antti Rinne, care a fost chiar predecesorul lui Marin la șefia guvernului și a partidului social-democrat.

„Interdicțiile și restricțiile trebuie direcționate precis către sursele infectării: adunări private și evenimente, deplasarea în grup sau vizitarea magazinelor – restricții legate de aceste cauze în mod specific, și nu interdicții”, a spus Rinne.

Rinne a admis în același timp că argumentele privind introducerea de noi retsricții sunt justificate.

Deocamdată este greu de crezut că acestea ar putea fi introduse înainte de Paște.

Statul nordic de 5,5 milioane de locuitori a înregistrat până acum 77.452 de infectări și 844 de decese.

Finlanda a fost lăudată pentru felul în care a combătut virusul, fiind una dintre țările cel mai puțin afectate din Europa.

Numărul infectărilor a crescut din februarie și până acum, ajungând la 600-800 de cazuri zilnice.

Finlanda este acum una dintre cele mai relaxate țări din UE, din punct de vedere al restricțiilor.

În prezent nu există restricții de circulație pe timp de noapte, iar magazinele neesențiale sunt deschise. La fel și hotelurile. Restaurantele și barurile sunt și ele deschise, cu unele limitări.

Libertatea