Președintele Colegiului Medicilor: „Când va trece pandemia, trebuie să găsim și niște vinovați, nu numai moral, ci și penal”

Președintele Colegiului Medicilor: „Când va trece pandemia, trebuie să găsim și niște vinovați, nu numai moral, ci și penal”

Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România, acuză guvernanții că nu au avut curajul să implementeze măsuri necesare și se fac vinovați de actuala criză sanitară. Într-un interviu acordat luni pentru RFI, medicul a subliniat că la finalul pandemiei vor trebui trași la răspundere penală cei vinovați pentru valul patru al pandemiei.

„Când va trece de această pandemie, trebuie să găsim și niște vinovați, nu numai moral, ci și penal, pentru că au fost făcute niște greșeli. Cineva trebuie să răspundă, ca aceste greșeli să nu se mai repete. De ce nu s-a acționat, pentru că tot ce facem noi acum trebuia făcut încă din vară? Cu pașaportul verde, care e o chestiune corectă, cu testarea obligatorie a personalului medical, cu vaccinarea personalului medical. Toate acestea sunt lucruri care puteau fi făcute încă din vară, când s-a discutat la Guvern, la minister. De ce nu au avut curaj să le implementeze atunci?”, a declarat medicul.

El a subliniat că vaccinarea și carantinarea unor orașe sunt măsuri care pot fi luate pentru a stopa creșterea bruscă a numărului de cazuri.

„Suntem într-o situație tragică. Spitalele sunt pline, nu mai avem unde pune pacienții, iar boala se transmite. Noi trebuie să facem totul pentru a bloca transmiterea bolii, să vaccinăm oamenii și să mai salvăm vieți. Este o situație critică pentru România. Dacă cei care pot să facă ceva și nu o fac, au o problemă”, a mai spus el.

100.620 de cazuri pozitive de coronavirus și 16.743 de decese au fost raportate în ultima săptămână de către Grupul de Comunicare Strategică, cele mai mari numere de la debutul pandemiei de coronavirus în România.

18.901 pacienți cu COVID se află în prezent internați în spitalele din România, iar 1.750 dintre aceștia se află la Terapie Intensivă, cu forme severe. Din totalul pacienților internați, 431 sunt minori, 394 fiind internați în secții și 37, la ATI.

Libertatea