Președintele Nigeriei declară război bandelor criminale: „Cine e prins că deține ilegal un Kalașnikov va fi împușcat”

Președintele Nigeriei declară război bandelor criminale: „Cine e prins că deține ilegal un Kalașnikov va fi împușcat”

În lupta împotriva bandelor criminale, președintele din Nigeria, Muhammadu Buhari, 78 de ani, a emis un ordin radical împotriva tuturor celor care dețin ilegal puști de asalt Kalașnikov, informează ziarul elvețian Blick, care citează presa locală.

Purtătorul de cuvânt al președinției, Femi Adesina, a declarat joi, 11 martie, că numai personalul de securitate din țara vest-africană are voie să folosească puștile.

Decizia vine după ce cel mai populat stat din Africa, 195.000.000 de locuitori, este zguduit în prezent de un val de răpiri de copii în urma atacurilor asupra școlilor

Puștile automate de asalt cu denumirea oficială AK-47 sunt considerate armele standard ale bandelor.

„În ciuda controalelor de la granițe, rapoartele zilnice arată că cei din spatele răpirilor și crimelor au în continuare arme și muniție”, a transmis președinția.

Președintele a ordonat forțelor de securitate să împuște pe oricine deține ilegal puști Kalașnikov.

Femi Adesina, purtător de cuvânt:

Numărul membrilor bandelor care acționează în Nigeria a fost estimat la aproximativ 30.000, în timp ce armata numără puțin sub 10.000 de soldați.

Grupul terorist islamist Boko Haram, precum și bandele criminale terorizează populația nordului Nigeriei, cu răpiri în masă.

Pe 26 februarie, 300 de eleve dintr-o şcoală din Jangebe, statul Zamfara, nord-vestul Nigeriei, au fost răpite. Copilele au fost eliberate pe 2 martie, după negocieri cu atacatorii.

În urmă cu șapte ani, 276 de școlărițe din orașul Chibok, nord-estul țării, au fost răpite de către militanții islamiști Boko Haram. Acțiunea a readus în adus atenția globală provocările tot mai mari de securitate cu care se confruntă Nigeria.

În decembrie anul trecut, peste 300 de băieți au fost răpiți de oameni înarmați în Kankara, statul Katsina, și eliberați după negocieri.

La 16 februarie 2021, cel puţin 44 de persoane, în majoritate elevi, au fost răpite de la o şcoală din apropiere de comunitatea din Kagara, în statul vecin Niger.

Foto: EPA

Libertatea