Preşedintele Ungariei, scrisoare către Klaus Iohannis, după ce sectorul maghiar al Someșului a fost poluat cu metale grele provenite de la mine abandonate din România

Preşedintele Ungariei, scrisoare către Klaus Iohannis, după ce sectorul maghiar al Someșului a fost poluat cu metale grele provenite de la mine abandonate din România

Preşedintele maghiar Janos Ader i-a trimis vineri, 19 februarie, o scrisoare omologului român Klaus Iohannis, cerându-i să ia măsuri, în baza obligaţiilor asumate prin acorduri de mediu bilaterale şi internaţionale, împotriva poluărilor repetate dinspre România ale cursurilor de apă din Ungaria, transmite agenţia MTI, citată de Agerpres.

În scrisoare, Ader afirmă că sectorul ungar al râului Someş a fost poluat recent cu metale grele provenite de la mine abandonate din nordul României.

Potrivit MTI, autorităţile ungare au fost alertate joi în legătură cu poluarea de pe Someş.

Janos Ader afirmă că nivelurile concentraţiilor de zinc, cupru şi cadmiu sunt încă „peste cele acceptabile”.

Deşi nu se cunoaşte deocamdată impactul pe care poluarea actuală îl va avea asupra calităţii apei, a florei şi faunei râului, „ne confruntăm cu nenumărata situaţie de poluare a apei dinspre România”, mai spune preşedintele Ungariei, menţionând că dezastre similare s-au mai produs în anii 2000, 2013 şi 2018, când reziduuri toxice de la mine abandonate din România au ajuns în cursuri de apă din Ungaria.

„Sunt convins că trebuie să rezolvăm fără întârziere această situaţie periculoasă”, declară Janos Ader, arătând că ecosistemele râurilor din Ungaria au fost „extrem de fragile de la deversarea devastatoare de cianuri din anul 2000”.

„Obligaţii reciproc convenite” în baza acordurilor internaţionale oferă căi legale „de a lua o poziţie fermă contra poluatorilor” şi de a preveni daune suplimentare pentru mediu, mai spune Ader în scrisoarea sa.

Apele Române recunosc poluarea și spun că vor amenda vinovatul

Într-un mesaj pe Facebook, cei de la Apele Române recunosc poluarea, care ”provine de la Explo Mining, companie care va suporta cheltuielile. Nu au fost semnalate incidente de mortalitate piscicolă”, precizează autoritățile.

Poluarea din râul Băița a ajuns în râul Someș și se află la granița cu Ungaria.

Există și primele rezultate ale analizelor de laborator care arată astfel:

indicatorii sunt specifici apelor de mină; au fost detectate depășiri ale valorilor normale ale apei la metale (fier, mangan, cupru, zinc).

Iată că apele de mină neepurate au ajuns în final în râul Someș. Partea ungară a fost informată că unda de poluare se îndreaptă spre graniţă.

Apele Române:

Ne-au acuzat că trimitem ”covoare de deșeuri”

Pe 8 februarie, oficiali maghiari au acuzat România și Ucraina că trimit „covoare” de deşeuri de plastic în Ungaria.

Unităţile de eliminare a deşeurilor plutitoare au îndepărtat 500 de metri cubi de deşeuri de pe râurile Tisa şi Someş, a declarat Gabriella Siklos, purtătoare de cuvânt a Direcţiei pentru gestionarea apelor din Ungaria.

Foto: Apele Române

Libertatea