Primarul Galațiului acuză politizarea distribuirii dozelor de vaccin. Valeriu Gheorghiță neagă: „Criteriile de alocare au fost întotdeauna cele medicale”

Primarul Galațiului acuză politizarea distribuirii dozelor de vaccin. Valeriu Gheorghiță neagă: „Criteriile de alocare au fost întotdeauna cele medicale”

Edilul PSD al municipiului Galați, Ionuț Pucheanu, susține că până acum au fost vaccinați doar 45.000 de gălățeni, iar majoritatea cabinetelor de vaccinare nu sunt funcționale din cauza dozelor insuficiente de vaccin. Potrivit medicului Valeriu Gheorghiță, alocarea dozelor de vaccin se face în funcție de criteriul demografic și de cel epidemiologic.

Primarul municipiului Galați, Ionuț Pucheanu (PSD), susține că gălățenilor le-a fost alocat un număr mic de doze de vaccin în comparație cu alte județe și cere Guvernului să renunțe la „politizarea campaniei de vaccinare”, se arată într-un comunicat transmis, marţi, de Biroul de presă al Primăriei Galaţi.

„Sunt acum aproape 18.000 de gălățeni pe liste în așteptarea vaccinului anti-COVID, iar distribuirea dozelor pe județe se face în bătaie de joc. În fiecare zi, în medie, în municipiul Galați se vaccinează doar câteva zeci de persoane, deși capacitatea de vaccinare este de peste 2.000. Gălățenii nu trebuie să fie tratați precum cetățeni de mâna a doua, ci să aibă șanse egale cu toți ceilalți români care doresc să se vaccineze”, a declarat Ionuț Pucheanu.

Este nevoie de transparență reală și de echitate în distribuirea dozelor de vaccin. Guvernul trebuie să renunțe la politizarea campaniei de vaccinare și să țină cont de toți românii.

Ionuț Pucheanu:

Județele „privilegiate”

Edilul oferă mai multe exemple de județe care ar fi primit mai multe doze din partea autorităților centrale:

Clujul, unde au fost administrate până acum 126.162 de doze (17% raportat la numărul de locuitori)Prahova, cu 106.000 de doze administrate (13% raportat la numărul de locuitori)Iașiul, cu 113.771 de doze administrate (adică 12% raportat la numărul de locuitori)Brașovul, cu 70.000 de doze administrate (11% raportat la numărul de locuitori).

În județul Galați s-au distribuit și administrat până acum 45.000 de doze, adică 7% raportat la numărul de locuitori, conform datelor oferite de autoritățile locale.<br>

Liste de așteptare kilometrice la București și la Cluj

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, colonelul Valeriu Gheorghiță,  a declarat pentru Libertatea că alte orașe mari din România, precum Clujul și Bucureștiul, au de departe cele mai multe persoane înscrise pe listele de așteptare.

Astfel, în București sunt 148.000 de persoane pe listele de așteptare, în Cluj – 64.000, în Prahova – 34.000, în Ilfov – 32.000, în Brașov – peste 30.000, iar în Sibiu – 27.000 de persoane.

Câte centre de vaccinare sunt, de fapt, deschise la Galați

Potrivit informațiilor oferite de Ionuț Pucheanu, în județul Galați sunt în prezent 17 centre active, din care trei amenajate de către Primăria municipiului Galați:

Sala Siderurgistul (16 cabinete, din care două funcționale) Sala Sporturilor (12 cabinete, din care două funcționale)Patinoarul Dunărea (8 cabinete, din care trei funcționale).

Din cele 36 de cabinete de vaccinare amenajate de Primăria Galați, în prezent funcționează doar șapte din cauza dozelor insuficiente de vaccin alocate, susțin reprezentanții municipalității.

Cifrele sunt contrazise de colonelul Gheorghiță, care spune că la Galați sunt deschise 19 centre active, cu 22 de cabinete (fiecare cu un flux de 60 de persoane vaccinate pe zi) pe cele trei tipuri de vaccin (Pfizer, Moderna și AstraZeneca).

Sunt județe care au mai multe centre de vaccinare, dar au un număr mai mare de locuitori, de persoane care au peste 65 de ani și care din punct de vedere epidemiologic au o situație mult mai defavorizată.

Valeriu Gheorghiță:

Cum se alocă dozele de vaccin

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare a detaliat și modul în care se alocă dozele de vaccin în fiecare județ. 

„Dozele de vaccin se alocă în fiecare județ în funcție de numărul de persoane programate. De exemplu, poți să ai într-un județ 100 de centre de vaccinare, dar dacă sunt puține persoane programate, dozele nu sunt trimise în județul respectiv decât în funcție de numărul de programări. Criteriile de alocare a dozelor de vaccin au fost întotdeauna cele medicale, cele demografice și epidemiologice. Sunt criterii cât se poate de obiective și care se stabilesc la nivel național, deci se aplică peste tot”, spune Valeriu Gheorghiță.

Medicul exemplifică situația din 20 martie, când s-au deschis 167 de cabinete noi la nivel național. Acestea au fost alocate în 14 județe pe criterii epidemiologice, adică în funcție de rata de infectare cu SARS-CoV-2. 

„Numărul de cabinete alocate va crește la nivel național, iar acest lucru va avea loc în funcție de două criterii importante: primul este criteriul demografic, și atunci raportat la numărul de locuitori dintr-un județ s-a stabilit numărul de cabinete care pot fi alocate din cabinetele disponibile la nivel național, și al doilea este criteriul epidemiologic”, precizează Valeriu Gheorghiță.

Libertatea