Primele nave de cereale au sosit în Ucraina pe un nou coridor maritim din Marea Neagră, care evită un eventual atac al Rusiei

Primele nave de cereale au sosit în Ucraina pe un nou coridor maritim din Marea Neagră, care evită un eventual atac al Rusiei

Navele vor încărca 20.000 de tone de grâu din Ucraina și îl vor livra în Egipt și Israel, potrivit Ministerului ucrainean al Agriculturii, citat de BBC News.

Două nave de marfă au ajuns într-un port ucrainean după ce au călătorit prin Marea Neagră folosind o nouă rută, care evită o eventuală agresiune a Moscovei, au declarat autoritățile portuare ucrainene.

Kievul a instituit unilateral acest coridor maritim – care trece aproape de coasta vestică a Mării Negre – după ce Rusia a abandonat un acord susținut de ONU, care facilita exporturile de cereale din porturile ucrainene.

Navele au ajuns sâmbătă la Ciornomorsk, în regiunea Odessa, și urmau să încarce 20.000 de tone de grâu care trebuie să ajungă ulterior pe piețele mondiale.

Oficialii au declarat că a fost pentru prima dată când vapoarele civile au ajuns într-un port ucrainean, de la prăbușirea acordului cu Rusia. Anterior, coridorul instituit unilateral de Kiev fusese folosit doar de navele care plecau din Ucraina.

Viceprim-ministrul Oleksandr Kubrakov a declarat că navele – Resilient Africa și Aroyat – au navigat sub pavilionul insulei Oceanic Palau și că echipajul lor era format din marinari din Ucraina, Turcia, Azerbaidjan și Egipt.

Navele vor livra grâul în Egipt și Israel, potrivit Ministerului ucrainean al Agriculturii.

Moscova a anunțat în vară că unele condiții ale acordului ce permitea exportul cerealelor din Ucraina, dar și al produselor sale alimentare și al îngrășămintelor, nu au fost onorate și s-a plâns că sancțiunile occidentale îi restricționează propriile exporturi agricole.

De atunci, Rusia a amenințat că va considera navele civile care navighează spre Ucraina drept potențiale ținte militare.

La începutul acestei săptămâni, Marea Britanie a acuzat Rusia că a țintit o astfel de navă cu mai multe rachete de croazieră, în timp ce aceasta era ancorată în portul ucrainean Odesa.

Ucraina este unul dintre cei mai mari furnizori mondiali de ccereale și ulei de floarea soarelui.

În momentul în care a invadat Ucraina în februarie 2022, Rusia a blocat porturile din Marea Neagră – oprind 20 de milioane de tone de cereale care erau destinate exportului.

Acest lucru a dus la creșterea prețurilor la alimente și a amenințat să genereze o criză în țările din Orientul Mijlociu și Africa, care importă cantități semnificative de alimente din Ucraina.

Unele dintre aceste țări, printre care Afganistan, Yemen, Sudan și Etiopia, au în continuare nevoie disperată de ajutor umanitar.

Pe lângă faptul că amenință navele care trec prin Marea Neagră, Moscova a vizat din ce în ce mai mult infrastructura portuară ucraineană.

Rusia a atacat în repetate rânduri porturile Izmail și Reni, aflate aproape de granița cu Români. Aceste porturi asigură o cale alternativă pentru exporturile ucrainene de cereale, în încercarea de a întrerupe operațiunile.

Libertatea