Probleme de sănătate frecvente în sfera genitală feminină (PUBLICITATE)

Probleme de sănătate frecvente în sfera genitală feminină (PUBLICITATE)

Majoritatea femeilor se confruntă, din când în când, cu probleme în sfera genitală. Cele mai multe sunt minore și se pot trata, dar pot exista și probleme mai grave, ale căror simptome sunt ignorate. Abordarea oricăror situații delicate fără rețineri și controlul medical sunt, de fiecare dată, cea mai bună soluție. 

Candidoza vaginală

Probabil aceasta este cea mai frecventă problemă. Se consideră că trei din patru femei au avut cel puțin o dată candidoză vaginală, iar pentru două din cinci boala a recidivat mai mult de o singură dată. Afecțiunea este provocată de o ciupercă (Candida Albicans) care se află în mod normal pe piele și mucoase și care, în anumite condiții, se dezvoltă necontrolat. Simptomele acestei afecțiuni sunt: secreții în exces, cu miros neplăcut, prurit, senzații de usturime. Cauzele sunt multiple: stresul, sarcina, contraceptivele orale, spermicidele locale, lenjeria din nylon, igiena locală exagerată, utilizarea unor săpunuri care modifică pH-ul local. Deși nu este o boală cu transmitere sexuală, poate fi luată prin contact sexual (chiar și cel protejat). 

Tratamentul candidozei poate avea unele particularități. Terapia locală cu medicamente antifungice este varianta clasică de tratament candidoza deși, uneori, acesta nu rezolvă cu adevărat problema, ci doar ameliorează simptomele. Cu adevărat eficient este doar tratamentul recomandat de medic, pentru că poate vindeca complet boala, previne recidivele, deseori foarte greu de vindecat.

Vaginita bacteriană

Vaginita bacteriană este un tip de infecție cauzată de creșterea excesivă a bacteriilor anaerobe în flora locală. Infecția poate afecta orice femei, indiferent de vârstă, dar este mai frecventă până la 50 de ani. Simptomele sunt: miros neplăcut specific „de pește”, secreții anormale, mâncărime și usturime în timpul urinării. Foarte des vaginita nu are simptome. La capitolul cauze, cele mai frecvente sunt dezechilibrele pH-ului local ca urmare a unor tratamente medicamentoase pentru alte afecțiuni, anticoncepționalele, sarcina și unele produse de îngrijire locală, spermicidele, toate acestea producând un dezechilibru al florei locale, prin modificarea echilibrului acido-bazic.

Diagnosticul de precizie se pune doar pe baza testelor de laborator, în urma cărora se poate stabili și cea mai bună soluție terapeutică. Prevenția implică evitarea produselor care modifică pH-ul local și mai ales a spălăturilor vaginale.

Incontinența urinară

Este una dintre problemele care pot afecta femeile la orice vârstă, iar principala cauză fiind uretra scurtă a aparatului urinar feminin. Incontinența urinară apare mai frecvent în timpul sarcinii, după naștere, în perioada de premenopauză și după menopauză. În aceste ultime două situații, determinante sunt schimbările hormonale asociate acestor etape. 

Fumatul, obezitatea, infecțiile urinare netratate și cronicizate, constipația, stresul, precum și istoricul familial pot fi factori agravanți. Se consideră că alcoolul, cafeina, băuturile carbogazoase, îndulcitorii artificiali, ciocolata, ardeii iuți, fructele acide, medicamentele pentru tensiune, sedativele și relaxantele musculare, precum și dozele mari de vitamină C pot favoriza incontinența urinară. 

Tratamentul depinde de cauzele care produc această problemă. Renunțarea la unele alimente, mersul la toaletă din două în două ore, exercițiile pentru tonifierea musculaturii locale (exercițiile Kegel) sunt soluții eficiente. Medicamentele care să relaxeze musculatura vezicii (doar cu prescripție medicală), terapia hormonală și electrostimularea pot rezolva problema. 

Menstruații abundente

Extrem de neplăcute și frustrante, menstruațiile abundente sunt o problemă relativ frecventă, iar cauzele care le provoacă sunt multiple. Cu toate acestea, jumătate dintre femeile care au această problemă nu au nicio cauză patologică. 

Există mai multe afecțiuni care produc o sângerare abundentă. Cauzele, în ordine frecvenței, sunt: fibroamele uterine (tumori necanceroase care se dezvoltă la nivelul uterului), endometrioză (țesutul care acoperă uterul se găsește în afara uterului, pe ovare și pe trompele uterine), adenomioza (mucoasa uterului aderă la peretele uterului), boala inflamatorie pelvian (o infecție în tractul genital superior), polipi endometriali (formațiuni necanceroase în mucoasa uterului sau a colului uterin), cancerul uterin (sângerările apar după menopauză), sindromul ovarului polichistic (afectează modul în care funcționează ovarele).

Tratamentul depinde de cauza care produce problema și poate consta în terapie simptomatică sau rezolvarea cauzei ce duce la sângerări menstruale abundente. De regulă, se folosesc antiinflamatoare, antihemoragice, analgezice.

Este foarte utilă cunoașterea propriului organism și identificarea eventualelor probleme din sfera genitală, a simptomelor și cauzelor lor. Aceasta nu înseamnă, în niciun caz, că automedicația sau tratamentele empirice reprezintă o soluție. Din contră. Investigațiile, tratamentul prescris de medic și o abordare preventivă sunt cele mai bune soluții, pentru că duc la rezolvarea afecțiunilor și previn recidivele. 

Sursă foto: shutterstock.com

Libertatea