Procesul fostului episcop al Hușilor, în care e judecat pentru viol, a fost mutat de la Iași la Galați, la cererea acestuia. Cornel Onilă a reclamat presiunea mediatică

Procesul fostului episcop al Hușilor, în care e judecat pentru viol, a fost mutat de la Iași la Galați, la cererea acestuia. Cornel Onilă a reclamat presiunea mediatică

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis strămutarea de la Iași la Galați a dosarului în care este judecat episcopul retras Cornel Onilă. Acesta este acuzat că a abuzat sexual mai mulți elevi ai Seminarului Teologic „Sfântul Ioan Gură de Aur” Huși.

Episcopul retras Cornel Onilă a solicitat Înaltei Curți de Casație și Justiție strămutarea dosarului de la Curtea de Apel Iași, invocând presiunea mediatică și faptul că informații din dosarul său, care nu este public, au ajuns în posesia mass-media.

Solicitarea arhiereului a fost admisă pe 19 februarie de magistrații Curții Supreme, astfel că dosarul urmează a fi transmis de instanța ieșeană la Curtea de Apel Galați.

Acuzații de abuzuri sexuale la Seminarul Teologic din Huși

Fostul episcop al Hușilor, Cornel Onilă a fost trimis în judecată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iași, alături de călugărul Sebastian Jitaru, fost arhimandrit al Episcopiei Hușilor. Amândoi sunt acuzați de abuzuri sexuale comise împotriva unor elevi ai Seminarului Teologic „Sfântul Ioan Gură de Aur” Huși.

Dosarul a fost înregistrat la Curtea de Apel Iași pe 21 decembrie, în prezent aflându-se în camera preliminară.

Condamnați pentru șantaj

Episcopia Hușilor a fost zguduită de scandalul care l-a avut în centrul atenției pe epicopul Onilă. Inițial, acesta a fost șantajat de trei clerici, printre care și arhimandritul Sebastian Jitaru, cu înregistrări video compromițătoare.

Onilă a formulat plângere la DNA pentru șantaj. Cei trei clerici au fost trimiși în judecată și condamnați pentru șantaj, ancheta limitându-se inițial doar la această infracțiune.

Ancheta se extinde la episcopul Hușilor

Ulterior, în urma dezvăluirilor publicate de jurnaliștii de la „Să fie lumină”, ancheta a fost extinsă și în cazul episcopului retras de la Huși.

Echipa „Să fie lumină” a publicat și în Libertatea capitole din investigația despre Corneliu Onilă, în care au detaliat cum se petreceau abuzurile sexuale asupra elevilor de seminar chiar în chiilile prelaților, dar și mărturia unui elev din Huși care acuză că a fost abuzat de preot.

Trei victime ale abuzurilor sexuale comise de episcop și arhimandrit s-au constituit părți civile, solicitând daune morale în valoare de 500.000 de euro. În dosar, au fost introduse ca părți responsabile civilmente Episcopia Hușilor și Seminarul Teologic ”Ioan Gură de Aur”.

Este pentru prima oară în istoria Bisericii Ortodoxe Române când un arhiereu este trimis în judecată pentru viol și când o instituție a BOR, Episcopia Hușilor, este chemată să răspundă în instanță pentru infracțiunile care ar fi fost comise de cel care a condus-o.

Libertatea