Profilul americanilor care nu vor să se vaccineze: Tineri, fără multe studii și trumpiști

Profilul americanilor care nu vor să se vaccineze: Tineri, fără multe studii și trumpiști

În ultimele săptămâni, ritmul de vaccinare din Statele Unite a scăzut. Mulți dintre cei care doreau să se vaccineze au făcut-o deja, iar multe persoane care încă nu s-au imunizat sunt reticente, scrie revista online americană Slate.com. Pentru a afla cine sunt aceștia și cum ar putea fi convinși să-și schimbe opinia, cercetătorii au intervievat mii de persoane reticente. Iată că au descoperit.

Pentru început, numărul persoanelor reticente la primirea vaccinului se diminuează. Nu mult, este un declin mai degrabă lent și câteodată sacadat, dar care este evidențiat în numeroase anchete sociologice.

În plus, cercetările au arătat că în timp ce persoanele reticente sunt împărțite pe grade de rezistență – în general fiind distinși cei care spun că „așteaptă să vadă” de cei care afirmă că nu se vor vaccina niciodată – deplasarea către acceptare este în mod covârșitor din tabăra celor care așteaptă mai multe informații.

Ezitanți și antivacciniști

Cei care spun răspicat că nu se vor vaccina nu își schimbă opinia, au constatat sociologii, care au stabilit două grupuri distincte: ezitanții și antivacciniștii sau antivaxerii.

Grupul antivacciniștilor este mai degrabă redus, notează publicația citată. În medie, din totalul americanilor care ar trebui să se vaccineze, antivacciniștii reprezintă 15%, în timp ce ezitanții, 20%.

Împreună, pun o problemă majoră pentru atingerea imunității colective, calculată la 70-85% din populație. Fără antivacciniști poate fi atins procentul de 85%, dar fără ezitanți nu, notează jurnaliștii americani.

Tineri și conservatori

Cercetările au pus în evidență și compoziția demografică a acestor grupuri. În comparație cu restul populației, antivacciniștii și ezitanții sunt cu preponderență tineri și conservatori.

Într-un sondaj Washington Post/ABC News, doar 7% dintre persoanele de peste 65 de ani care aveau rețineri în ceea ce privește imunizarea se declarau antivacciniste.

Această cifră se dublează în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 40 și 64 de ani (16%) și se triplează pentru cei de 18-39 de ani (22%).

Antivacciniștii numără mai puține persoane cu studii superioare și nu au venituri ridicate. În mai multe anchete sociologice, republicanii au de două ori mai multe șanse de a fi împotriva imunizării.

Într-un sondaj Harris realizat în martie, 37% dintre antivacciniști, în comparație cu 21% media generală, spun că este foarte probabil „să se înscrie pe o posibilă rețea socială creată de către fostul președinte Trump”.

În mai multe anchete sociologică, când sunt întrebați de ce nu vor să se vaccineze, între 5% și 10% dintre antivaciniști și ezitanți spun că au avut deja virusul.

Ezitanții, din ce în ce mai convinși

Cercetările sugerează că există mai multe piste promițătoare pentru a-i convinge pe ezitanți. Când sunt puși să explice de ce au rețineri, răspunsul cel mai curent se învârte în jurul dubiilor privind siguranța și eficacitatea vaccinului.

Foarte multe persoane au dubii în ce privește eficacitatea vaccinului. Foto: Profimedia

În martie, un sondaj Kaiser a oferit informații interesante când persoanelor intervievate li s-a explicat că deși vaccinurile sunt recente, ele se bazează pe tehnologii științifice sunt dezvoltate de 20 de ani.

Această informație nu i-a convins pe antivacciniști, dar a incitat numeroase persoane ezitante de a lua în calcul imunizarea. În plus, pe măsură ce din ce în ce mai mulți oameni se vaccinează, nu se infectează și nu mor, sondajele confirmă că unii dintre cei care „așteptau să vadă” și-au schimbat opinia.

O altă problemă invocată de grupul ezitanților a fost cea a complicațiilor logistice. În sondajele Kaiser, procentul celor care au rețineri și care au evocat problemele de a se prezenta într-un centru de vaccinare a scăzut cu 10 procente între februarie și martie.

Ancheta a mai arătat că aproximativ 30% dintre ezitanți ar accepta să se vaccineze, dacă angajatorul le-ar oferi 50 de dolari.

Interdicțiile nu sunt o soluție

Regulile cum ar fi interdicția de a urca într-un avion fără un certificat de vaccinare nu schimbă fundamental opțiunile. În sondaje, acest gen de reguli convinge doar mică parte dintre ezitanți – aproximativ 7% în total – care spun că se vor vaccina doar dacă este obligatoriu.

Antivacciniștii nu își schimbă opinia. Mai mult, acest gen de obligativități întăresc rezistența antivaxerilor, au constatat cercetătorii.

Lipsa de încredere în guvern

Ceea ce îi distinge pe antivacciniști este sentimentul lor de profundă neîncredere. Într-un sondaj Harris realizat la finalul lunii aprilie, 20% dintre aceștia spun că nu se vor vaccina niciodată, iar 40% spun că nu vor accepta un vaccin anti-COVID pentru că „nu au încredere în guvern”.

Puși să explice de ce nu au încredere, aceștia afirmă că „guvernul este plin de oameni care vor să controleze și să manipuleze”.

„Cipurile” din vaccin

Un alt sondaj realizat în martie de CBS News, arată că 28% dintre antivacciniști și ezitanți afirmă că nu au încredere în oamenii de știință și în companiile care fabrică vaccinurile.

Iar o treime dintre aceștia cred că „vaccinul a fost dezvoltat pentru a controla populația generală prin injectarea unui cip sau a unui dispozitiv de urmărire”.

Medicii de familie vs Trump

Într-un sondaj Harris realizat la mijlocul lunii aprilie, majoritatea persoanelor chestionate, între care se numără și cei mai mulți ezitanți, au spus că au încredere în opinia medicilor de familie și a altor specialiști din domeniul sănătății în privința vaccinului împotriva COVID-19.

În revanșă, mai puțin de o treime dintre antivacciniști spuneau că țin cont de opiniile specialiștilor. În schimb, mulți dintre antivaxeri sunt predispuși să țină cont de opinia cuiva ca Trump, care și-a manifestat în mai multe rânduri ostilitatea în privința experților în COVID-19.

Foto: Profimedia

Libertatea