(Publicitate) Cum îți poți dezvolta inteligența emoțională

(Publicitate) Cum îți poți dezvolta inteligența emoțională

Inteligența emoțională poate fi definită prin conștientizarea emoțiilor pe care le trăim și gestionarea acestor emoții. Pe măsură ce te confrunți cu diferite provocări și experiențe de viață, înveți să faci față mai ușor diferitelor situații și devii o persoană mai matură. 

Conform unor studii pe care le regăsim în cărțile de psihologie, emoțiile influențează deciziile și reacțiile pe care le poți manifesta în funcție de situația prin care treci. Gestionarea acestor emoții și reacții are ca rezultat îmbunătățirea calității vieții, contribuie la sentimentul de fericire și împlinire, iar cu cât vei avea mai mult control asupra emoțiilor, cu atât te vei bucura de mai mult succes în viața personală și cea profesională. 

Dacă ești o persoană ce caută mereu să devină mai bună în ceea ce face, să lege relații autentice cu persoanele din jurul ei și dacă ai o pasiune pentru cărțile de dezvoltare personală, ori dacă ești doar la început de drum în deslușirea misterelor universului interior și a metodelor prin care poți gestiona emoțiile, îți punem la dispoziție câteva trucuri cu ajutorul cărora să îți dezvolți inteligența emoțională:

  1. Învață să identifici și să controlezi emoțiile negative

Acest pas poate fi de cele mai multe ori cel mai important în gestionarea emoțiilor. Atunci când emoțiile negative te copleșesc, judecata îți este întunecată și te împiedică să gândești rațional. Așadar, aceste emoții negative te pot face să devii nervos, frustrat, anxios și să îți afecteze imaginea pe care o au ceilalți despre tine.  

Cea mai eficientă cale de a combate emoțiile negative este să identifici motivele care îți provoacă acele sentimente și să-ți controlezi reacțiile pe care le poți avea din cauza emoțiilor respective. 

2. Controlează nivelul de stres și găsește timp să te relaxezi

Împreună cu responsabilitățile din viața personală dar și cea profesională, vine și o mare doza de stres. Pentru a avea o viață de calitate și o carieră de succes, pentru a avea relații autentice cu cei apropiați și pentru a face față cu brio provocărilor din viața personală, este foarte important sa reduci pe cât posibil nivelul de stres și să înveți să elimini stresul acumulat peste zi. 

Este aproape imposibil să eviți situațiile care te pot face să devii agitat sau nervos și este important să te calmezi înainte să reacționezi impulsiv. Câteva trucuri pentru a-ți exersa calmul pot fi: exercițiile de respirație pentru câteva minute, consumul de apă sau plimbarea în natură.

După o zi încărcată este indicat ca seara să îți oferi un timp de relaxare făcând activități care te bucură sau te inspiră să fii o persoană calmă și deschisă spre schimbare. 

(Publicitate) Cum îți poți dezvolta inteligența emoțională

3. Exersează exprimarea sentimentelor

Comunicarea eficientă stă la baza succesului personal și profesional. Atunci când înveți să exprimi ceea ce simți este mult mai ușor să legi relații interpersonale de calitate cu cei apropiați ție și cu cei din viața profesională. Dacă știi sa exprimi clar ceea ce dorești să realizezi, ce crezi că funcționează sau trebuie optimizat pentru a funcționa, vei avea mai mult succes în carieră. 

Pe lângă comunicarea verbală, care are cel mai mare impact în succesul tău personal și profesional, o mare importanță o are și exprimarea non-verbală și anume, limbajul corporal. Așadar, atunci când ești angajat într-o conversație, învață să ai contact vizual cu persoana din fața ta, zambește cât mai mult și oferă cât mai multe asigurări că ești foarte atent la celălalt.

Oferă mici atenții care să aducă zâmbete celor dragi ție, oferă-le complimente și fii o persoană empatică însă ai grijă ca aceste gesturi să fie sincere și nu exagerate.

Inteligența emoțională se poate dezvolta prin exercițiu și perseverență și te poate ajuta să îți atingi obiectivele mult mai ușor, dacă vei pune în aplicare tehnicile de dezvoltare ale inteligenței emoționale. Prin dorința de a fi mai bun, mai deschis, mai calm, te vei putea transforma într-un partener, prieten sau angajat ce va atrage aprecierea celor din jurul tău, fapt care va conduce la o carieră de succes și o viață împlinită.

Libertatea