Punctul de frontieră de la Rafah a rămas închis pentru tranzitul civililor pe întreg parcursul zilei de vineri, anunță MAE. Evacuarea va continua după redeschidere

Punctul de frontieră de la Rafah a rămas închis pentru tranzitul civililor pe întreg parcursul zilei de vineri, anunță MAE. Evacuarea va continua după redeschidere

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat vineri, 10 noiembrie, că punctul de frontieră de la Rafah, folosit pentru evacuarea civililor din Fâşia Gaza în Egipt, a rămas închis pentru tranzitul persoanelor pe întreg parcursul zilei.

“În continuarea informațiilor referitoare la demersurile de evacuare din Fâșia Gaza a cetățenilor români și membrilor de familie, Ministerul Afacerilor Externe precizează că, la acest moment, potrivit informațiilor din teren, punctul de frontieră Rafah a rămas închis pentru tranzitul persoanelor, pe întreg parcursul zilei de astăzi”, a transmis ministerul, într-un comunicat de presă.

Prin urmare, evacuarea cetăţenilor români și rudelor lor care au primit aprobare în acest sens va fi posibilă doar după redeschidere.

“Oficiul de Reprezentare al României la Ramallah rămâne în contact permanent cu cetățenii români și membrii de familie care au solicitat evacuarea din Fâșia Gaza”, menționează MAE.

Conform sursei citate, în cursul zilei de vineri, o a treia echipă consulară mobilă din cadrul Unității de Reacție Rapidă a Celulei de Criză MAE s-a deplasat la Cairo, în vederea sprijinirii demersurilor specifice în teren.

“Celula de Criză Interinstituţională, prin intermediul misiunilor diplomatice ale României la Cairo şi Tel Aviv, continuă dialogul cu autorităţile egiptene şi israeliene până la finalizarea operaţiunilor”, precizează ministerul condus de Luminița Odobescu.

Joi seară, ministerul anunțase că 41 de cetăţeni români şi membri de familie ai acestora au ieşit din Fâşia Gaza prin punctul de trecere al frontierei de la Rafah şi se află pe teritoriul egiptean, în drum spre Cairo. Potrivit MAE, aceștia urmează să ajungă în țară în perioada următoare. Punctul de frontieră de la Rafah face legătura între Egipt și Fâșia Gaza și este singurul punct pe care Israelul nu îl controlează în totalitate și prin care civilii pot părăsi enclava asediată.

Primii români evacuaţi din Fâșia Gaza au aterizat miercuri seară la București. Potrivit Guvernului, este vorba despre „un grup de cetățeni români și membri ai familiilor acestora, în total 93 de persoane evacuate din Fâșia Gaza după demersurile diplomatice guvernamentale”. Guvernul a precizat că „la bordul aeronavei s-au aflat și 36 de cetățeni ai Republicii Moldova evacuați, de asemenea, din Fâșia Gaza, și cărora MAE român le acordă sprijin în vederea repatrierii în Republica Moldova”.

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul dintre Israel și Hamas

Libertatea