Raed Arafat: Până nu avem suficienți oameni vaccinați, nu putem spune ”Am învins”

Raed Arafat: Până nu avem suficienți oameni vaccinați, nu putem spune ”Am învins”

Raed Arafat, șeful DSU, a declarat marți seară, 11 mai, la Digi24, că românii trebuie să continue să se vaccineze anti-COVID-19 și să considere Cel că țara a revenit la normalitate după ce toate județele au revenit în scenariul verde.

”Vaccinarea este cel mai important act pentru a menține această situație și pentru a ajunge și la mai bine. Dacă vom continua vaccinarea cu siguranță în următoarele două-trei luni vom ajunge la un nivel chiar foarte bun”, a precizat Raed Arafat.

Șeful DSU a avertizat populația să nu lase garda jos și să se vaccineze în număr cât mai mare, pentru a atinge imunitate de grup, pragul de 60%.

”Da, suntem într-o situație bună, trebuie să o păstrăm, respectând regulile. Urmează ca în cursul săptămânii viitoare niște propuneri de relaxare, dar asta trebuie cu precauție. Până nu ajungem să avem un număr suficient de vaccinari nu putem să spunem, într-adevăr: ”Am învins”. La acest moment, procentul populației vaccinate încă nu e suficient”, a declarat Arafat.

Medicul consideră că cel mai mare risc este ca unele persoane să spună ”gata, am scăpat, de ce să mă mai vaccinez?”. Acesta atitudine, afirmă Arafat, poate să determine din nou creșterea numărului de îmbolnăviri.

”Toată lumea sună, relaxați asta, relaxați asta, gata, ne întoarcem la normalitate. Riscul major este ca unii să interpreteze asta ”am scăpat, de ce să ne mai vaccinăm?”. Va trebui continuată vaccinarea. Persoana vaccinată nu mai reprezintă un risc medical”, a întărit Raed Arafat.

Nu putem relaxa totul ca înainte de pandemie. Trebuie să ajungem la procentul de vaccinare ca în Marea Britanie și Israel. E important ca până la sfârșitul lunii să avem măcar cinci milioane de oameni vaccinați cu prima doză. Deja când ajungi la 25-30 la sută din populație începe să se vadă impactul în bine. Trebuie continuat să atingem pragul de 60 la sută”

Raed Arafat, șeful DSU, la Digi24:

În total, de la începutul campaniei de vaccinare în România și până în prezent, au fost imunizate 3.711.304 de persoane.

Peste 105.000 de persoane au fost imunizate anti-COVID-19 în ultimele 24 de ore.

Raed Arafat a mai precizat că spitatele Colentina și Foișor, care sunt suport COVID-19, vor fi redeschise curând și pentru pacienți non-COVID-19, ținând cont de scăderea numărului cazurilor de terapie intensivă.

Libertatea