Răspunsul lui Dominic Fritz la insinuările că ar fi spion german: „Nu am stofă de James Bond”

Răspunsul lui Dominic Fritz la insinuările că ar fi spion german: „Nu am stofă de James Bond”

Primarul Timișoarei a răspuns, într-o postare pe Facebook, unor acuzații vehiculate pe anumite site-uri și pe rețelele de socializare potrivit cărora ar fi spion german pentru că a lucrat pentru GIZ, o agenție germană de dezvoltare.

„Mă gândesc că dacă guvernul german ar fi fost preocupat să ajungă la secretele geopolitice și geostrategice planetare din Primăria Timișoara, ar fi găsit o cale mai discretă decât să trimită un neamț get-beget să câștige o bătălie improbabilă pentru un mandat de primar”, a scris Dominic Fritz, duminică, pe pagina sa de Facebook.

Reacția primarului vine după ce pe site-ul criticii.ro a fost publicat un articol intitulat „Dominic Fritz, spion al BND (Serviciul Federal de Informații – n.r.)? Primarul Timișoarei a lucrat la GiZ GMBH, agenția paravan a spionajului german”.

Primarul Timișoarei, care este cetățean german, spune că nu are aptitudini de spion, pentru că nu știe să mintă.

Nu am stofă de James Bond. Roșesc imediat când spun o minciună, iar în puținele dăți în viața mea, în studenție, când am călătorit fără bilet, m-am dat jos după câteva stații, pentru că nu suportam tensiunea. Nu aș fi un bun spion tocmai pentru că am claritate morală. Sunt un om curajos doar atunci când lupta mea este bazată pe adevăr.

Dominic Fritz:

Vânătoare de vrăjitoare

Dominic Fritz compară acuzațiile care i se aduc cu vânătoarea de vrăjitoare din Evul Mediu.

„În Evul Mediu, când o femeie era suspectată de vrăjitorie, era legată și aruncată în apă. Dacă se îneca, era considerată inocentă, Dumnezeu s-o odihnească, iar dacă reușea să rămână în viață, era dovadă că avea un pact cu diavolul și era condamnată la moarte. Cum te aperi împotriva unor acuzații că ești spion? «Nu sunt spion» ar fi ceva ce un spion ar spune. Din experiența mea de până acum din politică și administrație, testul pentru vrăjitorie și spionaj în secolul 21 nu e cu mult diferit cu cel de acum 700 ani”, notează edilul.

Primarul Timișoarei pune aceste atacuri pe seama faptului că mulți cred că în mod cinstit nu poți să răzbești. 

„Dacă cumva supraviețuiești falsurilor și atacurilor murdare, trebuie să ai ceva în spate, serviciile, de toate felurile, Soros & Bill Gates, un pact cu diavolul, pentru că, se știe bine, cu muncă, adevăr și entuziasm nu ajungi departe, nu-i așa?”, se întreabă retoric Fritz.

Dominic Fritz menționează, totodată, că GIZ, agenția de dezvoltare a guvernului German la care și-a început cariera, „are peste 22.000 angajați în 120 țări și un buget anual de peste 3 miliarde de euro”. 

„Sunt mândru că am lucrat cu ei”, spune primarul Timișoarei, care precizează că GIZ „contribuie la o mai bună educație pentru 8,7 milioane de elevi în lume, a construit un sistem de asigurare medicală pentru 500 milioane de indieni, susține proiecte pentru mici agricultori în Africa sau pentru reformarea sistemelor de energie în Asia”.

„Reabilitarea centrului istoric din Sibiu și a Pieței Unirii din Timișoara au făcut parte din proiecte implementate de GIZ (atunci GTZ) în anii înainte de aderare la UE”, notează primarul.

Fritz: „Am început curățenia”

Edilul consideră că toate atacurile la care este supus demonstrează, de fapt, că este pe drumul cel bun.

„Am început curățenia, temeinic, prin toate hârtiile și toate cotloane. Nu poți să construiești solid pe incompetență, risipă din banii publici, inerție. De aceea dedic acest an curățeniei: în finanțele primăriei, în managementul societăților din subordine, în primărie și în oraș. Mai sunt foarte multe de făcut. Dar deja am stârnit un mușuroi de interese.

Toți cei care speră că o să mă oprească vor avea nevoie de multă răbdare, pentru că abia am început lupta pentru o administrație curată și performantă, care să fie în slujba timișorenilor. Nu e vrăjitorie. E normalitate”, concluzionează Dominic Fritz.

Libertatea