Răzvan Cherecheş, despre vaccinul AstraZeneca: După ambele doze, eficacitatea este de 82,4%

Răzvan Cherecheş, despre vaccinul AstraZeneca: După ambele doze, eficacitatea este de 82,4%

Răzvan Cherecheş, profesor de sănătate publică, susţine că nicio persoană vaccinată cu serul produs de AstraZeneca nu a avut simptome severe, nu a avut nevoie de spitalizare și nu a decedat din cauza coronavirusului.

România începe vaccinarea cu AstraZeneca, iar Răzvan Cherecheş, profesor de sănătate publică la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, explică eficacitatea celui de-al treilea vaccin disponibil în România.

„Agenția Europeană a Medicamentului a autorizat vaccinul pentru o eficacitate de 59,5%, însă studii ulterioare au demonstrat că eficacitatea este mai mare”, spune Răzvan Cherecheş, conform paginii oficiale a Platformei naționale de informare cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19.

„La 90 de zile de la prima doză, eficacitatea este de 76%, iar asta înseamnă că una din patru persoane are şansa să dezvolte simptome. După ambele doze, eficacitatea este de 82,4%. Asta înseamnă că una din cinci persoane are şansa de dezvolte simptome. O eficacitate de 82,4% este enormă dacă o comparăm cu eficacitatea vaccinului antigripal, care pentru sezonul 2019-2020 a avut o eficacitate de 45%”, precizează Răzvan Cherecheş.

100% din persoanele vaccinate cu AstraZeneca nu au avut simptome severe, nu au avut nevoie de spitalizare și nu au decedat ca urmare a infecției cu COVID-19.

Răzvan Cherecheş,

Libertatea