Recorder a câștigat apelul după ce fusese obligat de prima instanță să șteargă un articol de pe site

Recorder a câștigat apelul după ce fusese obligat de prima instanță să șteargă un articol de pe site

Tribunalul București a admis apelul Recorder în procesul cu Ioana Octavia Croitoru și Ettore Cozzani, oamenii de afaceri din spatele dezvăluirilor din articolul „București, orașul tuturor posibilităților: milioane de euro către o firmă de publicitate care vinde beton și alte contracte dubioase din bugetul Capitalei”, după ce Judecătoria Sector 1 dăduse dreptate oamenilor de la firmă și obligase Recorder să șteargă materialul.

Decizia Tribunalului București întoarce cu totul ce decisese Judecătoria Sector 1, care, pe lângă scoaterea materialului de pe site, îi obliga pe cei de la Recorder să plătească 35.000 de lei daune morale. Nici decizia anunțată astăzi nu e definitivă. Există dreptul la recurs. 

Pe 20 noiembrie 2019, în timpul mandatului Gabrielei Firea, site-ul Recorder.ro a publicat investigația cu titlul: „București, orașul tuturor posibilităților: milioane de euro către o firmă de publicitate care vinde beton și alte contracte dubioase din bugetul Capitalei”. 

Articolul trata subiectul unor firme despre care ziariștii au scris că nu aveau expertiza necesară pentru a derula contractele pe care le câștigaseră cu instituții din cadrul Primăriei Capitalei și, în plus, oferea detalii cu privire la oamenii aflați în spatele acestor societăți comerciale. 

La câteva zile distanță, una dintre protagonistele articolului menționat, Ioana Octavia Croitoru, a acționat în judecată publicația, pe motiv că i s-ar fi lezat reputația. Același lucru l-a făcut și Ettore Cozzani, un alt personaj care apărea în articol, iar cele două cauze au fost în cele din urmă reunite într-un dosar care s-a judecat la Judecătoria Sector 1. 

Prima instanță: 35.000 de lei daune morale și ștergerea articolului

La 10 iulie 2020, magistrații au dat și verdictul: daune morale de 25.000 de lei către Ioana Croitoru, respectiv 10.000 de lei către Ettore Cozzani și, pe lângă asta, obligarea jurnaliștilor să șteargă materialul de pe site.

Decizia a fost întoarsă de judecătorii Tribunalului București, care au admis apelul.

Iată soluția de la apel a Tribunalului București:

Soluția pe scurt: Admite apelul. Admite cererea de intervenţie accesorie. Schimbă în tot sentinţa civilă apelată, în sensul că: Respinge cererile, ca neîntemeiate. Obligă reclamanta Croitoru Ioana Octavia la plata către pârâtă a sumei de 3.000 lei, reprezentând cheltuieli de judecată (onorariu avocat, redus cf. art. 451 alin. 2 Cod proc. civilă). Obligă intimaţii-reclamanţi, în solidar, la plata către apelanta-pârâtă a sumei de 3.140 lei, reprezentând cheltuieli de judecată (taxă judiciară de timbru şi onorariu avocat, redus cf. art. 451 alin. 2 Cod proc. civilă). Cu recurs în termen de 30 de zile de la comunicare. Cererea de recurs se va depune la Tribunalul Bucureşti. Pronunţată astăzi, 15.10.2021, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor, prin mijlocirea grefei instanţei”.

În acest proces, Recorder a fost reprezentată de avocatul Diana Hatneanu, cea care îi apără și pe jurnaliștii de investigație Libertatea.

Libertatea