Reuniune de urgență a G7 pe tema Omicron: Japonia închide granițele pentru străini

Reuniune de urgență a G7 pe tema Omicron: Japonia închide granițele pentru străini

Miniștrii sănătății din G7, grupul celor mai dezvoltate șapte economii ale lumii, vor avea luni o întâlnire de urgență privind noua variantă Omicron, care se răspândește în întreaga lume și forțează închiderea frontierelor, relatează The Guardian.

Întâlnirea a fost convocată de Marea Britanie, deținătoarea președinției G7 în prezent, care se numără printre țările pe teritoriul căreia au fost depistate cazuri pozitive de infectare cu noua tulpină COVID-19.

Luni, premierul japonez, Fumio Kishida, a anunțat că interzice intrarea în țară a tuturor strănilor, începând de marți, pentru a evita riscul răspândirii noii tulpini pe teritoriul japonez. „Luăm măsuri cu un puternic sentiment de criză”, a declarat Kishida.

Decizia Japoniei, care raportează în mod constant un număr scăzut de cazuri de COVID-19, vine la o zi după ce a înăsprit restricțiile de călătorie pentru Africa de Sud și alte opt țări și la doar câteva săptămâni după ce a relaxat restricțiile pentru unii călători din străinătate.

Kishida a spus că Japonia, unde mai mult de 76% din populație este complet vaccinată, va continua cu planurile de a administra doza a treia de luna viitoare, începând cu persoanele în vârstă și lucrătorii din domeniul sănătății.

Omicron a fost descoperit pentru prima dată în Africa de Sud și, într-un efort de a opri transmiterea, țările au acționat rapid pentru a reimpune restricțiile de călătorie. Mișcarea Japoniei a urmat Israelului, care a interzis intrarea tuturor cetățenilor străini. SUA, Marea Britanie, Brazilia și Canada au fost printre multe alte țări care au introdus restricții de călătorie.

Tulpina a fost detectată până acum în mai multe țări din Europa, Africa și Asia. A fost confirmată și în America de Nord, cu cazuri detectate în Canada.

Închiderile granițelor a fost criticată de președintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, care a cerut națiunilor să ridice interdicțiile de călătorie „înainte de a se aduce mai multe daune economiilor noastre”.

De asemenea, șeful Organizației Mondiale a Sănătății din Africa a îndemnat țările să urmeze știința mai degrabă decât să impună interdicții de zbor în încercarea de a limita răspândirea noii tulpini de COVID.

„Cu varianta Omicron detectată acum în mai multe regiuni ale lumii, punerea în aplicare a interdicțiilor de călătorie care vizează Africa atacă solidaritatea globală”, a spus directorul regional al OMS, Matshidiso Moeti.

Pe măsură ce țările s-au grăbit să-și închidă granițele, oamenii de știință încearcă să înțeleagă dacă noua variantă este mai alarmantă decât alte versiuni ale virusului. Încă nu încă clar ce nivel de protecție oferă vaccinurile existente sau cât de repede se răspândește Omicron.

Cel mai important oficial american în domeniul bolilor infecțioase, doctorul Anthony Fauci, i-a spus duminică președintelui Joe Biden că va dura aproximativ două săptămâni pentru a avea informații certe despre Omicron.

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus că producătorii de vaccinuri au nevoie de două până la trei săptămâni „pentru a obține o imagine completă privind caracteristicile mutațiilor”. „Știm că acum suntem într-o cursă contra cronometru”, a spus ea.

Noua variantă a adus, de asemenea, în centrul atenției diferențele uriașe în ratele de vaccinare de pe tot globul. În timp ce mai multe țări dezvoltate oferă a treia doză de rapel, mai puțin de 7% dintre oamenii din țările mai sărace au primit măcar o doză, potrivit grupurilor medicale și pentru drepturile omului.

Libertatea