Romanța – definiție, tipuri și caracteristici. Romanțe din literatura română

Romanța – definiție, tipuri și caracteristici. Romanțe din literatura română

Romanța este o poezie lirică sentimentală, de regulă, de inspirație erotică, ce este cântată pe o linie melancolică, o melodie lină. Termenul romanță se folosește ca titlu al unor creații poetice cu diverse tematici. Vezi care sunt caracteristicile romanței.

În Evul Mediu, romanța denumea poemele epice care celebrau fapte istorice, vitejia unor eroi și altele. Vezi ce particularități are romanța și ce exemple sunt în literatura română.

Romanța – istoric

Romanța este unul dintre cele mai vechi subgenuri ale muzicii ușoare românești și era denumită un cântec tânguios, o istorie veche, în versuri naive.

Este înrudită cu liedul, o compoziție muzicală vocală, cu acompaniament instrumental, de regulă pian, ce este scrisă pe un text liric, de obicei o poezie scurtă. Liedul, are o construcție strofică ce se bazează pe o repetiție, variație ori contrast.

Tipuri de romanță

Cavalerească; Morească; Satirică; Pastorală; Burleasca.

Caracteristicile romanței

Este o specie literară cu aspect erotic, melancolică, tristă, duioasă și sentimentală.
Are o formă simplă ce o apropie foarte mult de lied.
Textele romanței sunt puse pe muzică.

Exemple de romanțe din literatura română

Mihai Eminescu: Opere – „Pe lângă plopii fără soț”, „Mai am un singur dor”, „Dorință”. George Enescu: Opere – „Uvertura tragică”; Maria Cunțan – Opere – „Pe sub fereastră-mi curge-un râu”.

Romanța este specie a genului liric, gen literar în care autorul își exprimă gândurile și sentimentele în mod direct cu ajutorul mai multor procedee artistice, precum figuri de stil ori simboluri artistice.

Speciile genului liric

Elegia; Epigrama; Epistola; Oda; Pastelul; Meditația; Satira; Pamfletul; Sonetul; Rondelul; Gazelul; Glosa; Romanța; Imnul; Doina; Idila; Haiku.

Libertatea