Rupert Murdoch se retrage din funcția de președinte al Fox și News Corp, companii pe care le-a condus timp de șapte decenii

Rupert Murdoch se retrage din funcția de președinte al Fox și News Corp, companii pe care le-a condus timp de șapte decenii

Rupert Murdoch și-a anunțat retragerea din funcția de președinte al Fox Corp și News Corp, la capătul a șapte decenii în care a creat un imperiu media care se întinde din Australia până în Statele Unite, relatează CNN, Reuters și The Guardian.

Vestea vine la câteva luni după ce Murdoch, în vârstă de 92 de ani, a renunțat la un plan care ar fi reunit imperiul său media prin fuziunea Fox și News Corp. Fox News a anunțat retragerea lui Rupert Murdoch joi dimineață.

„Pe parcursul întregii mele vieți profesionale, am fost implicat zilnic în știri și idei, iar acest lucru nu se va schimba. Dar este momentul potrivit pentru mine să îmi asum roluri diferite, știind că avem echipe cu adevărat talentate”, a transmis Murdoch, într-o notă adresată angajaților.

Fiul său, Lachlan Murdoch, va deveni singurul președinte al News Corp și va continua să fie președinte și director general al Fox, conform unui anunț al celor două companii.

„În numele consiliilor de administrație ale Fox și News Corp, al echipelor de conducere și al tuturor acționarilor care au beneficiat de munca sa asiduă, îl felicit pe tatăl meu pentru remarcabila sa carieră de 70 de ani”, a transmis, la rândul său, Lachlan Murdoch, în vârstă de 52 de ani, printr-un comunicat.„Îi mulțumim (lui Rupert Murdoch – n.r.) pentru viziunea sa, pentru spiritul său de pionierat, pentru determinarea sa fermă și pentru moștenirea durabilă pe care o lasă companiilor pe care le-a fondat și nenumăraților oameni pe care i-a influențat”, a adăugat fiul lui Murdoch.

Rupert Murdoch a intrat în afaceri în anii 1950

Născut în Australia, la Melbourne, Rupert Murdoch a intrat în afaceri cu ziare în anii 1950 și a devenit un important director de la Hollywood în 1985, când a cumpărat Twentieth Century Fox de la petrolistul Marvin Davis pentru 600 de milioane de dolari.

În 1986, Murdoch a intrat în domeniul televiziunii după ce a cumpărat mai multe posturi de televiziune din SUA și a creat Fox Broadcasting.

Fox News a fost lansat în 1996 ca un concurent pentru CNN. În cele din urmă, a devenit canalul de știri prin cablu numărul unu din America și un bastion pentru punctele de vedere republicane.

Procese de defăimare pentru Fox

Decizia fondatorului Fox vine la cinci luni după ce rețeaua sa de știri a plătit 787,5 milioane de dolari pentru a soluționa un proces de defăimare intentat de compania de echipamente de vot Dominion. Aceasta a acuzat Fox că a difuzat cu bună știință acuzații false potrivit cărora ar fi fost implicată într-un complot pentru fraudarea alegerilor din 2020.

Fox se confruntă în continuare cu un proces de defăimare în valoare de 2,7 miliarde de dolari intentat de Smartmatic, o companie globală de tehnologie electorală, care susține, de asemenea, că Fox a permis jurnaliștilor și invitaților săi să difuzeze informații false despre implicarea sa în alegerile din 2020.

Povestea lui Rupert Murdoch a inspirat și Succession, produs de HBO, care a câștigat în ultimii ani numeroase premii, printre care Emmy și Globurile de Aur.

De curând Jesse Armstrong, creatorul serialului despre un mogul media și copiii săi care se luptă pentru a-i moșteni imperiul, a recunoscut că scenariul serialului, în prima sa formă, era despre Murdoch, a relatat The Independent la finalul lunii august.

Foto: Hepta

Libertatea