Rusia îl expulzează pe adjunctul atașatului militar al Ambasadei României la Moscova. Reacția MAE

Rusia îl expulzează pe adjunctul atașatului militar al Ambasadei României la Moscova. Reacția MAE

Adjunctului ataşatului pe probleme de apărare din cadrul Ambasadei României la Moscova, căpitan Alin Iliescu, a fost declarat persona non grata ca răspuns la expulzarea adjunctului ataşatului militar de la Ambasada Rusiei din București, se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe al Federaţiei Ruse, citat de agenţia oficială de presă rusă TASS, potrivit Agerpres.

„La 11 mai, ambasadorul României, Cristian Istrate, a fost invitat la MAE al Rusiei, unde i-a fost înmânată o notă a ministerului despre declararea ca persona non grata a adjunctului ataşatului pe probleme de apărare din cadrul Ambasadei României, căpitan G. Iliescu. Angajatului respectiv i se cere să părăsească teritoriul Federaţiei Ruse în decurs de 72 de ore. Această măsură a fost luată de partea rusă ca răspuns la anunţul fără nicio bază al părţii române din 26 aprilie de a-l declara persona non grata pe adjunctul ataşatului militar din cadrul Ambasadei Rusiei la Bucureşti”, se precizează în documentul citat de TASS.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) confirmă că Federaţia Rusă a declarat persona non grata pe adjunctul ataşatului militar din cadrul Ambasadei României în Federaţia Rusă, ca reacţie la declararea persona non grata de către România, la 26 aprilie, a lui Alexey Grishaev, adjunctul ataşatului militar din Ambasada Federaţiei Ruse la Bucureşti, potrivit Agerpres.

MAE reaminteşte că „decizia autorităţilor române a avut la bază activităţile şi acţiunile domnului Alexey Grishaev, care au contravenit prevederilor Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice din 1961”.

România a anunţat la sfârşitul lunii aprilie că îl expulzează pe adjunctul ataşatului militar de la Ambasada Rusiei pentru activităţi incompatibile cu statutul său diplomatic. Nu au fost oferite alte motive ale acestei decizii, comentează Reuters.

Alte şapte ţări ale fostului bloc sovietic din Europa Centrală şi de Est, toate membre ale Uniunii Europene şi ale NATO, au expulzat diplomaţi ruşi în aprilie, declanşând măsuri reciproce din partea Moscovei, aminteşte Reuters.

Libertatea