Ședință la Guvern, după confirmarea primelor cazuri Omicron. Premierul: „Voi dispune măsurile care se impun”

Ședință la Guvern, după confirmarea primelor cazuri Omicron. Premierul: „Voi dispune măsurile care se impun”

Premierul Nicolae Ciucă a convocat pentru duminică, la ora 11:00, o ședință cu principalii responsabili în gestionarea pandemiei de coronavirus pentru a stabili noi măsuri în condițiile în care România a confirmat sâmbătă seară primele două cazuri de infectare cu varianta Omicron a coronavirusului, potrivit unui comunicat de presă al Guvernului.

„După consultarea cu specialiștii din domeniul sănătății și al situațiilor de urgență, voi dispune măsurile care se impun. Nicio clipă nu trebuie pierdută, niciun efort irosit pentru a proteja țara noastră de o evoluție nedorită”, a declarat prim-ministrul.

La ședință vor mai participa ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, și directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică, Adriana Pistol.

Guvernul precizează că responsabilii din domeniul sănătății vor comunica public, într-o declarație de presă de la guvern, noile măsuri adoptate de autorități.

Ședința a fost convocată după ce Ministerul Sănătății a anunțat sâmbătă seară că doi dintre cei 46 de români repatriați pe 30 noiembrie din Africa de Sud au fost confirmați cu varianta Omicron a coronavirusului.

„Este vorba despre o femeie în vârstă de 48 de ani din județul Brașov și un bărbat în vârstă de 59 de ani din județul Vaslui. Ambele persoane, izolate la domiciliu, sunt asimptomatice”, a anunțat Ministerul Sănătății, care a transmis că INSP a primit în această după-amiază rezultatul primelor secvenţieri efectuate la Institutul National de Cercetare Medico-Militară Cantacuzino Bucureşti.

Ministrul sănătății a precizat că cele trei persoane, confirmate pozitiv după întoarcerea din Africa de Sud, sunt „complet vaccinate împotriva Covid-19”.

Autoritățile mai așteaptă acum rezultatul probei colectate de la un jucător de rugby de la SCM Baia Mare, confirmat cu coronavirus după ce s-a întors din Africa de Sud, cu același zbor ca persoanele confirmate deja cu Omicron.

Libertatea