Serghei Lavrov, confruntat de un jurnalist ucrainean: „În afară ce cereale, ce a mai furat Rusia din Ucraina?”

Serghei Lavrov, confruntat de un jurnalist ucrainean: „În afară ce cereale, ce a mai furat Rusia din Ucraina?”

Jurnalistul ucrainean i-a adresat întrebarea ministrului rus de Externe în timpul conferinței de presă comune cu omologul său turc, Mevlut Cavusoglu, care a avut loc miercuri, 8 iunie, la Ankara, relatează The Guardian. Totul, în contextul în care blocajul impus de Rusia asupra porturilor ucrainene de la Marea Neagră povoacă îngijorări cu privire la o criză alimentară globală.

Conferința de presă a celor doi oficiali se apropia de final fără ca jurnalistul Muslim Umerov să fi putut să adreseze o întrebare, în ciuda încercărilor repetate. Așa că ucraineanul s-a ridicat și s-a adresat direct lui Lavrov.

„Sunt de la televiziunea publică ucraineană, vreau neapărat să pun o întrebare! În afară de cereale, ce alte bunuri ați furat din Ucraina și cui le-ați vândut?”, l-a întebat el pe ministrul rus.

„Voi ucrainenii sunteți mereu îngrijorați de ce puteți fura și credeți că toată lumea gândește așa”, a replicat Lavrov, zâmbind.

„Obiectivele noastre acolo sunt clare, vrem să salvăm oamenii de presiunea regimului neo-nazist. Nu împiedicăm exportul cerealelor. Pentru ca acesta să părăsească porturile, domnul Zelenski trebuie să dea ordinul, atâta tot”, a adăugat el, referindu-se la condiția Moscovei ca Ucraina să demineze zona porturilor de la Marea Neagră înainte de a fi reluat tranzitul navelor care transpotă cereale.

Contactat ulterior de Agenția France-Presse, Umerov, care trasmite din Istanbul pentru televiziunea publică ucraineană, a explicat că a ridicat mâna în timpul întregii sesiuni de întrebări și răspunsuri, dar spune că și-a dat seama că organizatorii nu îl lasă să vorbească, așa că a decis a intervină.

„Mi-am asumat riscul de a întrerupe conferința de presă pentru că toată Ucraina așteaptă răspunsul la această întrebare”, a spus el.

Pe fondul unei crize alimentare globale care se agravează, secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat recent că au existat „rapoarte credibile” conform cărora Rusia „fură” exporturile de cereale ale Ucrainei pentru a le vinde pentru profit. Blinken a spus că presupusul furt face parte din acțiunile mai ample ale Rusiei din timpul războiului din Ucraina, care au afectat capacitatea Kievului de a-și exporta recolta de grâne.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

Libertatea