Sexsomnia, afecțiunea rară invocată de un neo-zeelandez acuzat de agresiune. Ce a decis instanța

Sexsomnia, afecțiunea rară invocată de un neo-zeelandez acuzat de agresiune. Ce a decis instanța

Un juriu a absolvit un bărbat de 30 de ani din Hamilton de acuzația de agresiune sexuală deoarece suferă de „sexsomnie”, o tulburare rară în care o persoană se angajează în activitate sexuală în timpul somnului, relatează New Zealand Herald

Adolescenta abuzată, care locuiește cu mama ei, a petrecut o noapte în casa tatălui ei adoptiv, în 2019. Când s-a întors acasă, fata i-a spus celei care i-a dat viață că bărbatul a atins-o „nepotrivit”, în pat.

Făptuitorul a susținut că nu are amintiri despre crimă și a afirmat că nu a atins adolescent „în mod conștient”.

Bărbatul a fost condamnat la opt luni de arest la domiciliu. A depus recurs, anul trecut.

După un studiu de somn, bărbatul a fost diagnosticat, inițial, doar cu apnee obstructivă moderată, adică momente în care încetează să mai respire în timpul somnului.

Concluzia medicilor: „Probabilitatea ca sexsomnia să explice infracțiunea este scăzută”.

Totuși, în urma unor „noi probe”, jurații l-au găsit pe bărbat nevinovat pentru acuzația de comportament sexual neadecvat cu un tânăr sub 16 ani.

Judecătorul Noel Cocurullo a spus că verdictul nu l-au surprins și că acuzatul nu are condamnări „pentru așa ceva”.

„Oricât de neobișnuit sună, legea prevede această situație”, a mai spus Cocorullo.

Profesorul de drept de la Universitatea din Auckland, Carrie Leonetti, care ține prelegeri de psihiatrie, a declarat că „sexsomnia este o formă destul de rară de automatism, termenul legal pentru acțiunile inconștiente, în comparație cu alte parasomnii, cum ar fi somnambulismul, terorile nocturne și sindromul picioarelor neliniştite”

„Automatismul este o scuză de apărare când este dovedit, un inculpat este scutit de ceea ce altfel ar fi considerat o conduită penală“, a explicat Leonetti.

Judecătorul Cocurullo a constatat, în cele din urmă, că acuzatul era conștient că avea „acest diagnostic neobișnuit” și că a oferit „dovezi convingătoare și credibile” juriului.

Sunt de părere că știți foarte bine că esteun risc dacă adormiți cu altcineva decât partenerul intim și acest lucru trebuie evitat cu orice preț, în special cu tinerii.

Judecătorul Noel Cocurullo:

Decizia judecătorului înseamnă că bărbatul este acum liber.

Un somn de calitate mai buna, reducerea nivelul de stres, scăderea consumul de alcool pe timp de noapte și un partener regulat sunt câteva dintre sfaturile medicilor.

Foto: Facebook Hamilton Court District

Libertatea