Spaniolii refuză să se mai vaccineze cu AstraZeneca, din cauza informațiilor despre posibilele riscuri

Spaniolii refuză să se mai vaccineze cu AstraZeneca, din cauza informațiilor despre posibilele riscuri

Informaţiile despre posibilele riscuri ale vaccinului AstraZeneca, dar și modificarea criteriilor de vârstă la administrarea acestui ser, au generat în Spania un refuz din partea persoanelor programate să primească acest vaccin, relatează sâmbătă EFE, citată de Agerpres.

Cel mai mare procent de persoane care refuză vaccinarea cu acest ser – de 60% – se înregistrează în Comunitatea Madrid, în timp ce în celelalte regiuni ale Spaniei gradul de respingere este inegal.

Concret, din cele 32.000 de persoane programate vineri pentru vaccinul AstraZeneca în două mari centre de vaccinare din Madrid, doar 13.800 s-au prezentat, ceea ce înseamnă că 56% nu au venit să-şi facă vaccinul, potrivit datelor transmise sâmbătă de consilierul pe probleme de sănătate al Comunităţii Madrid, Enrique Ruiz Escudero.

În schimb, în alte regiuni precum Andaluzia procentul celor care nu s-au prezentat să se vaccineze cu AstraZeneca este de 20%, în La Rioja este nesemnificativ (3%), iar în Ţara Bascilor s-au injectat vineri toate dozele de vaccin AstraZeneca.

„Toate vaccinurile sunt sigure şi eficiente şi au aprobarea Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA)”, a insistat sâmbătă ministrul sănătăţii, Carolina Darias.

După ce EMA a recunoscut, miercuri, o legătură între administrarea vaccinului AstraZeneca şi cazuri foarte rare de „cheaguri de sânge neobişnuite asociate cu trombocite scăzute din sânge”, listate acum ca „efecte secundare foarte rare”, autorităţile spaniole au schimbat în această săptămână strategia de vaccinare cu AstraZeneca.

În prezent, în Spania vaccinul AstraZeneca nu se mai administrează persoanelor sub 60 de ani, contrar strategiei urmate iniţial, care recomanda vaccinul pentru persoanele sub 55 de ani.

Aceste schimbări au provocat confuzie, au atras un val de critici şi au creat o oarecare neîncredere şi respingere în rândul cetăţenilor chemaţi să se vaccineze în marile centre organizate în acest sens în întreaga Spanie.

Astfel, după schimbarea criteriilor, mii de persoane sub 60 de ani care s-au vaccinat deja cu prima doză de ser AstraZeneca nu mai ştiu acum dacă o vor primi şi pe a doua.

Până acum au fost administrate 2.388.522 de doze de AstraZeneca – 73,9% din numărul total de doze primite de Spania (3.232.200) – toate reprezentând prima inoculare, din care 77.351 doze în ultimele 24 de ore, potrivit ultimului raport al Ministerului Sănătăţii.

FOTO: EPA

Libertatea