Spitalul Foișor, propus spital COVID pe 25 martie și scos de pe listă o zi mai târziu. Conducerea s-a împotrivit la începutul lunii

Spitalul Foișor, propus spital COVID pe 25 martie și scos de pe listă o zi mai târziu. Conducerea s-a împotrivit la începutul lunii

Evacuarea cu probleme a spitalului Foișor ascunde mai multe săptămâni în care mai multe tabere s-au bătut pentru ca spitalul să nu fie făcut unitate de suport COVID. Unitatea a fost propusă într-un proiect de ordin al Ministerului Sănătății pe 25 martie, fără să apară și în forma finală a proiectului. Totodată, la începutul lunii aprilie, managerul a explicat într-o adrsă că unitatea nu poate trata pacienți COVID.

Spitalul Clinic de Ortopenie, Traumatologie și TBC Osteoarticular „Foișor” devine de astăzi unitate suport COVID, urmând să primească și primii pacienți. Principalul argument folosit pentru transformarea sa a fost legată de numărul paturilor de ATI, dar și al personalui ATI de la Foișor.

„În momentul ăsta, o mare criză în sistemul sanitar este cea a personalului. Care este obosit, nu mai face față. Există persoane aflate în concediu medical, altele care pur și simplu nu mai pot”, au declarat cadre medicale pentru Libertatea.

Evacuarea cu scandal a spitalului scoate însă la lumină contrazicerile din cele două tabere – cea care dorea ca spitalul să devină unitate COVID și conducerea, care susținea că nu poate trata pacienți infectați cu virusul – care durează deja de câteva săptămâni.

Pe rând, spitalul a fost pus pe liste, scos, conducerea s-a opus deciziei, iar diverse instituții ce gestionează pandemia în țară au avut păreri divergente despre transformarea lui în spital destinat bolnavilor de coronavirus.

Argumentele celor două tabere erau următoarele:

  •  Pe de-o parte, conducerea invoca multele lipsuri care nu puteau transforma spitalul într-unul COVID, acesta nefiind unul de urgență. De exemplu, în cazul unui accident cu multiple plăgi ortopedice, acestea n-ar ajunge la Foișor, ci la unul dintre spitalele de urgență din București;
  • Pe de altă parte, existența locurilor de la ATI și presiunea pusă de alte spitale, care aveau Unitatățile Primiri Urgențe (UPU) pline de bolnavi COVID. Presiune nu neapărat exercitată la nivel instituțional, ci, de exemplu, prin medici care le transmiteau colegilor de la Foișor că nu mai fac față și soluția ar fi cooptarea spitalului de ortopedie în circuitul COVID.

Pus pe 25 martie pe listă, scos pe 26

Iar spitalul s-a plimbat, în documente, între COVID / non-COVID.

În cea de-a doua parte a lunii martie, pe site-ul Ministerului Sănătății a apărut un proiect de Ordin referitor la spitalele COVID.

Denumit „Proiectul de Ordin privind aprobarea Planului de măsuri pentru organizarea spitalelor și a unităților de dializă în contextul pandemiei de COVID-19 și a listei spitalelor și unităților de dializă care asigură asistența medicală pentru pacienți, cazuri confirmate și suspecte COVID-19, conform clasificării spitalelor în 3 niveluri de competență”, documentul, aflat încă pe site-ul MS, avea atașată anexa cu numărul 2, tabel pe care apărea și spitalul Foișor.

Spitalul Foișor, propus spital COVID pe 25 martie și scos de pe listă o zi mai târziu. Conducerea s-a împotrivit la începutul lunii

Conform unei note de subsol, lista fusese întocmită conform datelor raportate de direcțiile de sănătate publică județene, respectiv a municipiului București la data 19.03.2021.

Doar că în Ordinul 434 din 26 martie 2021, semnat de secretarul de stat din Ministerul Sănătății Andreea Moldovan, spitalul dispare din anexă.

Managerul s-a împotrivit

Spitalul Foișor a rămas însă pe lista scurtă pentru introducerea în circuitul COVID.

Din acest motiv, pe 2 aprilie, managerul Cristian Ioan Stoica a trimis un document către Ministerul Sănătății, citat de news.ro, o scrisoare în care susținea că spitalul său nu poate deveni spital suport COVID.

Referindu-se chiar la Ordinul din 26 martie 2021, Stoica afirma: următoarele: „criteriile menţionate NU sunt îndeplinite de Spitalul clinic de Ortopedie Traumatologie şi TBC Osteoarticular ”Foişor”, fiind obligaţi să vă atenţionăm de acest context de neconformitate pentru a evita concluzii provocatoare de malpraxis”.

Ce criterii nu îndeplinea Foișor, conform lui Stoica:

  • Nu îndeplinea condiția de acces 24/7 la laborator, existând doar o tură de dimineață;
  • Probleme legate de ventilație, corpuri de clădire încă în reconstrucție;
  • Nu există specialități în afară de ortopedie;
  • Detașarea ar fi imposibilă pentru că ar duce la „anomalii grave”.

105 pacienți evacuați vineri seară, azi a venit DSP

Ieri, 9 aprilie, la o săptămână de la scrisoarea lui Stoica, un ordin semnat de Raed Arafat și avizat de Vlad Voiculescu a dus la evacuarea spitalului și a celor în jur de 100 de pacienți internați acolo.

Arafat a justificat graba cu care au fost scoși oamenii prin faptul că de sâmbătă ar trebui transformat în spital COVID. „Mâine dimineață (sâmbătă dimineață) acest spital trebuie să funcționeze ca spital COVID. Nu puteam să transferăm pacienții din Spitalul Foișor mâine dimineață”.

Iar azi dimineață, DSP a ajuns la Foișor pentru a a autoriza transformarea sa în unitate medicală COVID, conform Radio România Actualități.

Libertatea a încercat în repetate rânduri să discute cu managerul unității spitalicești, dr. Cristian Ioan Stoica, însă acesta a refuzat dialogul cu ziarul. A cerut „păsuire” petnru a se ocupa de evacuarea ultimilor opt pacienți ortopedii. 

„Vă rog să aveți înțelegerea necesară să va adresați pentru moment Biroului de Presă ASSMB! Cer păsuire pentru a avea timpul necesar evacuării ultimilor 8 pacienți ortopedici, validării și pregătirii circuitelor de spital în format Covid, organizării filtrelor, instruirii personalului, organizarea turelor, primirea și monitorizarea pacienților COVID care vor fi transferați azi etc. După intrarea în „normalitate” voi încerca să vă stau la dispoziție! O zi ușoară”, e mesajul transmis de dimineață de managerul Cristian Ioan Stoica.

Libertatea