STUDIU. Anticorpii împotriva Covid durează cel puțin 8 luni în cele mai multe cazuri

STUDIU. Anticorpii împotriva Covid durează cel puțin 8 luni în cele mai multe cazuri

Un studiu realizat de un spital din Milano și de Institutul Superior de Sănătate arată că cei mai mulți pacienți care s-au vindecat de COVID-19 au anticorpi împotriva bolii timp de opt luni, relatează Agerpres.

Cercetătorii au analizat 162 de pacienți testați pozitiv la Covid cu simptome diferite. Ei au concluzionat că anticorpii rămân în organism timp de opt luni indiferent de gravitatea bolii, de vârsta pacienților sau de prezența unor patologii variabile. Primele mostre de sânge prelevate au corespuns perioadei martie-aprilie 2020, iar ultimele au fost realizate în noiembrie. ”După opt luni de la diagnostic, doar trei pacienți nu au mai răspuns pozitiv la testul de anticorpi”, au explicat cele două instituții, într-un comunicat.

Pe de altă parte, 79% dintre persoanele analizate au produs anticorpi în primele săptămâni de la începerea simptomelor. Cei care nu au dezvoltat anticorpi au avut un risc mai mare de a face o formă mai gravă a bolii, dincolo de alți factori. „Pacienţii care nu pot produce anticorpi neutralizanţi în prima săptămână după infectare trebuie identificaţi şi trataţi la timp, deoarece riscă să dezvolte forme mai grave ale bolii”, a precizat Gabriella Scarlatti, directoarea departamentului de boli virale de la spitalul San Raffaele din Milano.

Aceasta a mai spus că studiul are implicații ”atât în privința gestionării clinice a bolii pacientului” cît și ”în frânarea pandemiei”.

Tot în cadrul studiului, a fost analizată și reactivarea anticorpilor în fața coronavirusului sezonier, adică gripa. Cercetătorii au ajuns la concluzia că aceștia ”recunosc parțial noul coronavirus și se pot reactiva după infecție, deși nu sunt eficienți în neutralizarea lui”.

Aceasta ar fi însă o veste bună, deoarece exista temerea că acest tip de anticorpi ar putea încetini dezvoltarea anticorpilor specifici împotriva Covid și ar avea efecte negative în timpul bolii.

Libertatea