STUDIU | Marea Britanie va ajunge la „imunitate colectivă” pe 12 aprilie

STUDIU | Marea Britanie va ajunge la „imunitate colectivă” pe 12 aprilie

University College London (UCL) a publicat, joi, un studiu potrivit căruia Marea Britanie, care a vaccinat anti-COVID-19 peste jumătate din populaţia adultă, va ajunge la aşa numita „imunitate colectivă’” (de turmă) pe 12 aprilie, relatează Agerpres, care citează EFE.

Protecţia populaţiei britanice împotriva coronavirusului, fie prin intermediul vaccinării fie pentru că s-au vindecat de boală, va ajunge la 73,4 % din populaţie la 12 aprilie, dată când este prevăzută a doua etapă de relaxare a restricţiilor, conform analizelor UCL.

Potrivit experţilor universităţii, acest procent de 73,4 % este suficient pentru a spune că s-a ajuns la „o imunitate de turmă”, cunoscută şi ca imunitate colectivă sau de grup.

„Imunitatea de turmă” are loc atunci când un număr suficient de indivizi sunt protejaţi împotriva unei anumite infecţii şi acţionează ca barieră pentru a împiedica virusul să se răspândească.

Potrivit ultimelor date oficiale, 31 de milioane de persoane au primit prima doză de vaccin anti-COVID-19 şi peste 5 milioane cea de-a doua doză.

Karl Friston, expert al UCL, a evidenţiat nivelul de imunitate al populaţiei, având în vedere că “peste 50 % dintre adulţi au fost vaccinaţi”.

The Daily Telegraph, care a avut acces la studiul UCL, a subliniat eficacitatea modelului utilizat de universitate, deoarece înregistrează în timp real numărul deceselor, al infectărilor, vaccinărilor şi al spitalizărilor.

A doua fază de relaxare a restricţiilor va începe în Marea Britanie luni, 12 aprilie, cu redeschiderea magazinelor neesenţiale, saloanelor de coafură şi sălilor de sport.

FOTO: EPA

Libertatea