Studiu: Vaccinul anti-COVID de la Pfizer și-ar putea pierde eficiența în fața tulpinii sud-africane

Studiu: Vaccinul anti-COVID de la Pfizer și-ar putea pierde eficiența în fața tulpinii sud-africane

Un studiu realizat în Israel susține că varianta coronavirusului descoperită în Africa de Sud poate scădea protecţia oferită de vaccinul de la Pfizer/ BioNTech, cu toate că în această ţară prezenţa mutaţiei este scăzută, iar datele nu au fost analizate şi de alţi specialişti, conform Reuters, citată de News.

Studiul, publicat sâmbătă, a analizat aproape 400 de persoane de aceeași vârstă și sex, testate pozitiv cu COVID-19, la 14 zile sau mai mult după ce au primit prima sau a doua doză a serului, faţă de acelaşi număr de pacienţi nevaccinaţi, dar care aveau boala.

Varianta sud-africană, B.1.351, a fost descoperită la 1% dintre toţi cei bolnavi studiaţi, susține Universităţii Tel Aviv, care a colaborat cu cel mai mare furnizor de servicii medicale din ţară, Clalit.

Cu toate astea, printre pacienţii care au primit două doze de vaccin s-a constatat că rata infecţiei era de opt ori mai mare decât a celor neimunizaţi –  5.4% faţă de 0.7%.

Rezultatul sugerează că vaccinul de la Pfizer este mai puţin eficient împotriva variantei sud-africane, comparativ cu prima formă a virusului sau cu cea identificată în Marea Britanie, care este foarte răspândită în Israel, potrivit cercetătorilor.

Am descoperit o rată disproporţionat mai mare a variantei sud-africane în rândul persoanelor vaccinate cu a doua doză, comparativ cu grupul de nevaccinaţi. Asta înseamnă că varianta sud-africană este capabilă, până la un punct, să anuleze protecţia vaccinului

Adi Stern de la Universitatea din Tel Aviv.

Cercetătorii atrag atenția însă cu privire la rezultatele cercetării, întrucât au studiat un număr redus de persoane, asta pentru că în Israel nu sunt multe cazuri cu această tulpină.

Inițial, ei nu și-au propus ca studiul să arate efectul unui vaccin împotriva oricăror forme de coronavirus, fiind vizaţi pacienţi deja testaţi pozitiv cu COVID-19, nu rata generală a infecţiilor.

„Chiar dacă varianta sud-africană poate anula efectul vaccinului, nu s-a răspândit atât de mult în rândul populaţiei”, a precizat Stern, adăugând că varianta britanică poate “bloca” răspândirea tulpinii sud-africane.

Pfizer și BioNTech au spus la 1 aprilie că vaccinul lor are o eficacitate de 91% pentru prevenirea COVID-19, potrivit unor recente studii proprii, în care au fost implicaţi voluntari timp de aproape şase luni.

În ceea ce priveşte varianta sud-africană, cercetătorii au spus că printre cei din grupul de 800 de voluntari din Africa de Sud, unde B.1.351 este răspândită, au fost nouă cazuri de COVID-19, toate la participanţi care au primit placebo.

Din cele nouă cazuri, şase au fost la indivizi infectaţi cu varianta sud-africană.

În România, Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP a raportat 4 cazuri de infectare cu tulpina depistată prima dată în Africa de Sud, mai contagioasă.

Foto: Epa

Libertatea