Tensiuni alarmante la granița dintre Ucraina și Rusia. Erdogan: Suntem gata să oferim orice sprijin

Tensiuni alarmante la granița dintre Ucraina și Rusia. Erdogan: Suntem gata să oferim orice sprijin

Kievul a tras un semnal de alarmă privind o acumulare de forţe armate ruseşti lângă graniţa dintre Ucraina şi Rusia, dar și referitor la creşterea violenţei de-a lungul liniei care separă trupele ucrainene de separatiştii susţinuţi de Rusia, conform news.ro.

Ministrul ucrainean al Apărării, Andrii Taran, a afirmat că ţara sa ar putea fi provocată de agravarea situaţiei de către Rusia, în conflictul din regiunea Donbas, din estul Ucrainei.

Acesta consideră că acuzaţiile Rusiei referitoare la drepturile vorbitorilor de limbă rusă ar putea fi un motiv pentru reluarea agresiunii armate împotriva Ucrainei.

“În acelaşi timp, trebuie remarcat faptul că intensificarea agresiunii armate a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei este posibilă numai dacă se ia o decizie politică adecvată la cel mai înalt nivel de la Kremlin”, a afirmat ministrul.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, într-o vizită efectuată în zona de conflict, pe 8 aprilie. Foto: Profimedia

Mişcările militare ruseşti au alimentat îngrijorarea că Moscova se pregăteşte să trimită forţe în Ucraina, dar Kremlinul a negat că trupele sale sunt o ameninţare, precizând însă că vor rămâne în zonă „atât timp cât consideră potrivit”.

Erdogan: Turcia este pregătită să intervină

Preşedintele turc Tayyip Erdogan a cerut oprirea evoluţiilor catalogate drept „îngrijorătoare” din regiunea Donbas, după o întâlnire cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski.

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan (dreapta), și Volodimir Zelenski, la conferința de presă din 10 aprilie, de la Istanbul. Foto: EPA

Erdogan a subliniat că Turcia este pregătită să ofere orice sprijin necesar, dar a menționat că speră într-o rezolvare pașnică.

„Sperăm ca escaladarea îngrijorătoare observată recent pe teren să se încheie cât mai curând posibil, încetarea focului să continue şi conflictul să fie soluţionat prin dialog pe baza acordurilor de la Minsk. Suntem gata să oferim orice sprijin necesar pentru aceasta”, a spus Erdogan, potrivit news.ro.

SUA, îngrijorate de tensiunile dintre Ucraina și Rusia

Administraţia Biden şi comunitatea internaţională şi-au exprimat temerile cu privire la tensiunile crescânde dintre Ucraina şi Rusia.

Militanții pro-ruși ai autoproclamatei Republici Populare Donetsk, în Ucraina. Foto: EPA

Pe 8 aprilie, secretarul de presă de la Casa Albă, Jen Psaki, a spus că acţiunile Rusiei sunt „profund îngrijorătoare”.

„Statele Unite sunt din ce în ce mai îngrijorate de escaladarea recentă a agresiunilor ruseşti în estul Ucrainei, inclusiv de mişcările Rusiei la graniţa Ucrainei. Rusia are acum cel mai mare efectiv de trupe la graniţa Ucrainei din 2014”, a declarat Jen Psaki, potrivit Mediafax.

Totodată, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat că este important „ca toate părţile să respecte Acordul de la Minsk” şi „ca integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei să fie respectate de Rusia”.

Libertatea