Testarea pentru COVID se va putea face în farmacii contra cost

Testarea pentru COVID se va putea face în farmacii contra cost

Ordonanţa de Urgenţă care prevede că testarea pentru COVID-19 se va putea face și în farmacii a fost adoptată de Guvern, informează Hotnews. Testarea se va face exclusiv cu teste rapide antigenice, cu salivă sau nazale, și va fi contra cost.

Ministrul sănătăţii, Vlad Voiculescu, a anunţat că ministerul va trimite către farmacii teste, iar acestea își pot stabili singure costul de testare. Acesta speră că prețul “va fi competitiv, rezonabil, pentru ca oamenii să se poată testa”.

Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a precizat că nu se va face testare în toate farmaciile, pentru că nu toate farmaciile au capacitatea să facă, ci doar în cele care îndeplinesc anumite condiții.

De altfel, Andreea Moldovan, semnează proiectul de Ordin privind testarea în farmacii, publicat pe pagina ministerului.

Potrivit Ordinului, farmaciile comunitare și oficinele comunitare rurale pot desfășura activități de testare rapida antigenică pentru diagnosticarea infecției cu SARS-COV-2.

De asemenea, farmaciile comunitare/oficinele comunitare rurale au obligația de a raporta zilnic către Direcțiile de sănătate publică judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, în format electronic, rezultatele tuturor testelor efectuate si situatia stocurilor de teste rapide antigenice.

“În urma efectuării testării rapide antigenice pentru diagnosticarea infecției cu SARS-COV-2, farmaciile comunitare/oficinele comunitare rurale emit un buletin de testare, care va conține minim următoarele elemente: a) Denumirea societății comerciale în structura căreia funcționează farmacia comunitară/oficina comunitară rurală, care a efectuat testarea cu teste rapide antigen pentru diagnosticarea infecției cu coronavirusul SARS-COV-2; b) Numele, prenumele, domiciliul / reședința persoanei testate. c) Rezultatul testării : pozitiv / negativ d) Numele, prenumele persoanei care a efectuat testarea e) Data efectuării testului şi semnătura persoanei menţionate la lit. d)”, se mai arată în Ordin.

Libertatea