Timișoara iese din carantină la noapte. Autoritățile locale au trecut peste recomandarea INSP și au votat pentru ridicarea restricțiilor

Timișoara iese din carantină la noapte. Autoritățile locale au trecut peste recomandarea INSP și au votat pentru ridicarea restricțiilor

După 24 de zile de carantină, locuitorii din Timișoara și patru localități din vecinătate nu mai au nevoie de declarație pe proprie răspundere să iasă ziua din case. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a votat, miercuri, împotriva măsurii de prelungire a carantinei.

Timișoara, Giroc, Moșnița Nouă, Ghiroda și Dumbrăvița au intrat în carantină din 8 martie până miercuri, 31 martie, inclusiv.

Inițial, măsura a fost adoptată pentru 14 zile, după care a fost prelungită de Raed Arafat pentru încă trei zile, apoi prelungită din nou în CJSU pentru alte șapte zile.

Specialiștii de la Direcția de Sănătate Publică Timiș au stabilit miercuri că nu mai este nevoie de carantină, astfel că nu au propus prelungirea măsurii, dar INSP nu a dat aviz pozitiv, considerând că cele cinci localități trebuie să mai stea în carantină o perioadă. Propunerea a picat însă la vot în ședința de miercuri a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.

„Având în vedere că INSP nu a avizat măsura ridicării carantinei zonale, în cadrul ședinței CJSU de astăzi, 31.03.2021, s-a supus la vot prelungirea sau neprelungirea măsurii de carantinare zonală. În cadrul CJSU Timiș nu s-a aprobat prelungirea măsurii de carantinare zonală, fiind exprimate 5 voturi pentru, 30 împotrivă și 3 abțineri”, a declarat Zoltan Nemeth, prefectul de Timiș.

De această dată, am votat împotriva prelungirii măsurii de carantinare zonală, însușindu-mi propunerea DSP Timiș, considerând că măsurile restrictive stabilite recent la nivel național pot fi suficiente în contextul actual, în aceste localități, dacă vor fi respectate de către cetățeni.

Zoltan Nemeth:

Rata de infectare e de 7,64 la mie în Timișoara

La Timișoara se pot deschide, de joi, terasele, după o pauză de 24 de zile, iar oamenii nu vor mai avea nevoie de declarație pentru a ieși din case pe timpul zilei. Ei trebuie să respecte însă restricțiile impuse la nivel național, care au fost stabilite în funcție de rata de infectare.

„În municipiul Timișoara, programul cu publicul al operatorilor economici va fi între 5 și 18, pe toată durata săptămânii, iar după ora 20 se poate circula doar pentru excepțiile prevăzute în Hotărârea de Guvern. În situația în care incidența cumulată la 14 zile devine mai mică sau egală cu 7/1000 de locuitori, se va reduce programul cu publicul al operatorilor economici doar vineri, sâmbătă și duminică la ora 18 și se va menține pentru aceste zile ora 20 ca oră limită pentru circulația fără declarație sau adeverință. În zilele de luni – joi, în situația în care incidența cumulată la 14 zile devine mai mică sau egală cu 7/1000 de locuitori, programul operatorilor economici se va prelungi până la ora 21, iar ora limită pentru circulația fără adeverință sau declarație va fi ora 22”, a mai transmis prefectul de Timiș.

La momentul intrării în carantină, în 8 martie, rata de infectare cu coronavirus în Timișoara era la 7,30/1.000 locuitori, iar miercuri, când s-a decis că nu mai este nevoie de carantină, ajunsese la 7,64/1.000 locuitori, în scădere de câteva zile.

În cele patru comune de lângă municipiu, care ies din carantină în același timp cu Timișoara, ratele de infecater sunt: 9,95 la Moșnița Nouă, 5,55 la Dumbrăvița, 9,19 la Giroc și 7,33 la Ghiroda.

Libertatea