TIR cu 12 paturi ATI dus la Iași, în timp ce Spitalul modular de la Lețcani, cu 48 de paturi, rămâne închis

TIR cu 12 paturi ATI dus la Iași, în timp ce Spitalul modular de la Lețcani, cu 48 de paturi, rămâne închis

La Iași a fost instalată, în curtea Spitalului de Boli Infecțioase, o unitate de Terapie Intensivă mobilă de la ISU. TIR-ul are o capacitate de 12 paturi și a fost necesară aducerea sa pentru că, la două luni și jumătate de la închiderea pentru igienizare, Spitalul Mobil de la Lețcani nu a fost redeschis.

Direcția de Sănătate Publică Iași a anunțat încă de luna trecută că s-a luat în calcul aducerea camionului de Terapie Intensivă mobilă pentru a suplimenta numărul de paturi pe care sunt tratați pacienți infectați cu COVID-19 în stare gravă. Unitatea aparține ISU Iași, fusese instalată din luna noiembrie a anului trecut la Botoșani, iar acum a fost adusă înapoi la Iași.

„Camionul” a fost instalat cu două săptămâni mai repede

În ultimele zile s-a lucrat contracronometru pentru instalarea sa, în contextul unei creșteri foarte mari a cazurilor grave de COVID-19. Managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, dr. Florin Roșu, spune că cele 12 paturi vor fi funcționale de săptămâna viitoare, mai devreme cu 14 zile decât primele estimări.

„Am făcut toate demersurile ca, la mai puțin de o săptămână de la montarea în curtea spitalului, să fie conectată la utilități, apă caldă, rece, canalizare, curent electric, iar acum suntem cu lucrările avansate la montarea a trei stocatoare care vor deservi cu oxigen unitatea mobilă”, a explicat dr. Florin Roșu.

Foto: ISU Iași

Acesta a spus că la începutul săptămânii viitoare DSP va veni în control pentru a vedea dacă unitatea respectă toate standardele și, odată ce va fi emisă autorizația sanitară de funcționare, vor putea fi internați pacienți. 

Spitalul de la Lețcani, închis în continuare

Deschiderea unității mobile de Terapie Intensivă va crește capacitatea pe ATI pentru tratarea pacienților infectați cu COVID în județul Iași la 78 de paturi. Însă una dintre cele mai valoroase resurse din acest punct de vedere, spitalul mobil de la Lețcani, stă cu lacătul pus de la începutul lunii ianuarie.

Recepția spitalului mobil COVID-19 de la Lețcani

Confruntat cu probleme legate de temperaturi negative în saloane, cu infiltrații de apă, cu probleme legate de autorizația ISU, spitalul modular nu a fost redeschis până astăzi. Unitatea care a costat 13,5 milioane de euro a fost închisă pentru igienizare și reparații la începutul lunii ianuarie.

Deși reprezentanții EURONEST, asociația consiliilor județene din Moldova care a achiziționat spitalul, spun că acesta are problemele remediate, DSP Iași și conducerea Spitalului de Boli Infecțioase nu sunt convinși.

Directorul DSP Iași, Vasile Cepoi, spune că spitalul este în curs de organizare și că trebuie constatat dacă cele 31 de probleme identificate de Corpul de Control al Ministerului Sănătății au fost remediate.

Se cere un nou control de la Ministerul Sănătății

Managerul Spitalului de Boli Infecțioase plusează și spune că Ministerul Sănătății trebuie să verifice dacă deficiențele depistate inițial au fost reparate. 

Paturi ATI în camionul ISU

În momentul în care Ministerul Sănătății va da o rezoluție vizavi de îndeplinirea acestor neconformități, putem să luăm în calcul reluarea activității medicale. Accentuez faptul că sarcina Spitalului de Boli infecțioase este doar îngrijirea pacientului. Partea medicală, tehnică, aparține proprietarului – și anume EURONEST.

Dr. Florin Roșu:

48 de paturi de Terapie Intensivă ar putea fi utilizate în Spitalul mobil de la Lețcani.

Însă, înainte de închiderea sa, au fost cel mult 18 ocupate simultan, fiindcă nu exista personal medical suficient pentru îngrijirea tuturor bolnavilor. 

Zilnic, între 2 și 6 pacienți nu au loc la ATI la Iași

Situația cazurilor grave este aproape dramatică la Iași. Prof. dr. Diana Cimpoeșu, medic-șef UPU-SMURD, a explicat că săptămâna trecută a fost un flux mai mare de pacienți infectați sau suspecți cu COVID-19 care au ajuns la Unitatea de Primire a Urgențelor decât în punctul critic din noiembrie 2020.

În fiecare zi din săptămâna trecută au fost tratați între 2 și 6 pacienți cu forme severe, care ar fi avut nevoie de un pat de terapie intensivă, direct în UPU.

În această dimineață (4 aprilie – n.r.) am găsit locuri pentru o parte dintre acești pacienți. Din păcate, unele s-au eliberat prin decesul celor aflați în stare foarte gravă. În cazul celor ajunși la spital este vorba de pacienți de la 30 până la 95 de ani și sunt mulți sub 65 de ani cu forme grave, deci mulți pacienți tineri.

Prof. dr. Diana Cimpoeșu:

Libertatea